Уникално! Олимпийско злато за Ивет Горанова в каратето

14:59, 05.08.2021
Уникално! Олимпийско злато за Ивет Горанова в каратето

Снимки: БОК, Костадин Андонов, Start-Photo

Българката Ивет Горанова спечели златен медал на Олимпиадата в Токио! Младата 21-годишна състезателка триумфира в олимпийския турнир по карате (кумите) в категория до 55 килограма.

Нашето момиче победи на финала Анжелика Терлюга от Украйна след 5:1, за да вдигне победоносно ръце.

Това е първа олимпийска титла за България от 2008 година насам. 13-годишното чакане свърши, благодарение на Ивет Горанова. Последното ни златно отличие принадлежеше на Румяна Нейкова, която стана шампионка в гребането.

Каратеката ни направи истински фурор на татамито. Ивет Горанова имаше нужда от медицинска помощ в началото на срещата след разменени удари със съперничката ѝ. Веднага след подновяването двете си размениха по една точка. Ивет Горанова поведе първа за 2:1. 1.20 минути преди края на татамито отново се качиха медиците, но този път заради украинката. Веднага след това българката поведе с 4:1 след "вадзари". Опонентката ѝ така и не успя да намери път към нея и Ивет Горанова триумфира след 5:1.

Ивет Горанова мина на поход и през груповата фаза на надпреварата, спечелвайки поток А с три поредни успеха. В първия си спаринг в Япония тя се справи с Тцуюн Уен от Китайско Тайпе с 5:2 точки. Ивет Горанова записа победа с 5:1 точки над туркинята Серап Йозчелик Арапоглу във втория си двубой, а след това се наложи и над Сара Бахманаяр (Иран) с 5:2 точки.

На полуфинала нашето момиче срази Бетина Планк от Австрия с 4:3 точки.

Българката е едва на 21 години и е най-младата участничка в тази дисциплина. Каратето дебютира на Игрите, което прави първия медал изключително ценен не само за страната ни, но и за този спорт като цяло.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад