Водещи от БНТ се включиха в инициативата „Походът на книгите“

Мира Добрева, Надя Обретенова, Стефан А. Щерев, Илия Илиев, Христина Христова, Филипа Огнянова, Ева Кикерезова, Флора, Дими Стоянович, Анна Ангелова, Александра Гюзелева и Николай Колев участваха в кампанията за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите

12:32, 09.05.2022
Водещи от БНТ се включиха в инициативата „Походът на книгите“

Водещи от БНТ се включиха в тазгодишното издание на националната кампания „Походът на книгите“, целяща да повиши интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите, организирана от Асоциация „Българска книга“ през месец април. Откъси от любими литературни произведения, в няколко столични училища, четоха водещата на „Отблизо“ Мира Добрева, водещата на „Още от деня“ Надя Обретенова, водещият на „100% будни“ Стефан А. Щерев, спортният журналист Илия Илиев, водещата на сутрешния блок „Денят започва“ Христина Христова, водещата на централната емисия новини „По света и у нас“ Филипа Огнянова, водещата на прогнозата за времето Ева Кикерезова, Цвети Стратиева - Флора – водеща на подкаста на БНТ „Важното с Флора“, който се излъчва в YouTube канала на БНТ, водещата на „Библиотеката“ Анна Ангелова, както и екипът на „Култура.БГ“ – Дими Стоянович, Александра Гюзелева - Шани и Николай Колев.

На третокласници от столичното 38 ОУ „Васил Априлов“ Мира Добрева прочете разказ от Ангел Каралийчев, а Надя Обретенова избра поучителната приказка „Котето и лъвът“. Стефан А. Щерев привлече вниманието на малчуганите с красивите илюстрации в книгата „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ от Сотир и Пенко Гелеви. Илия Илиев пък представи откъс от обичаната от всички деца творба на Астрид Линдгрен „Емил от Льонеберя“.

В 38 ОУ, на седмокласници, Филипа Огнянова прочете част от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков, а Христина Христова – откъс от книгата на Ерик Уайнер „География на блаженството“. В училището гостуваха също Ева Кикерезова, която избра „Дивите лебеди и други приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен, както и Цвети Стратиева - Флора, която прочете откъс от повестта „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев.

Водещият на „Култура.БГ“ Дими Стоянович прочете на учениците откъс от „Приказки по телефона“ на Джани Родари. С част от вълнуващата книга „Приключенията на Лукчо“, също на прочутия италиански писател, премина срещата на Александра Гюзелева - Шани с малчуганите от друго столично училище. Колегата им, продуцентът на „Култура.БГ“ Николай Колев, представи на учениците от 1 СУ „Пенчо Славейков“ част от „Речникът на малкия Андерсън“ от Гонсало М. Тавареш, в който необикновени определения разчупват строгата представа. Водещата на предаването „Библиотеката“ Анна Ангелова посети учениците от 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и им прочете откъс от цветните и приключенски стихове на „Цветният Човек“ от Иван Теофилов.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад