ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

от: Иво Никодимов

14:56, 12.06.2023
ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор. 16 гласуваха "за" и четирима "против".

Висшият съдебен съвет обсъжда искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С 13 гласа "за" и 7 "против" кадровиците решиха да продължат процедурата в отсъствието на главния прокурор, който днес на обяд напусна заседанието, за да замине за Страсбург, където е на изслушване в комисията LIBE.

Кадровиците разглеждат второто предложение за освобождаването му - за накърняване на престижа на съдебната власт заради репликата му "политически боклук"

В началото на заседанието ВСС отхвърли новите доказателствени искания по казуса, внесени от Иван Гешев
Кадровиците изслушаха заместник-главния прокурор Даниела Машева, след което Иван Гешев напусна заседанието с обяснението, че пътува до Страсбург за изслушване в комисията LIBE

Възникна спор дали заседанието може да продължи в отсъствието на Гешев или трябва да бъде отложено. Мнозинството гласува обсъждането на продължи.

В началото на заседанието стана ясно, че Иван Гешев е внесъл нови доказателствени искания в своя защита - да се направи социологическа експертиза за това как репликата му "политически боклук" се е отразила на общественото доверие в съдебната власт и да се направи "литературна експертиза" на казаното от него. Предложенията му бяха отхвърлени.

По-рано сутринта правосъдният министър Атанас Славов допусна, че ако доказателствените материали не бъдат допуснати за разглеждане, е възможно решение да има още днес.

Кадровиците разпитаха заместник-главния прокурор Даниела Машева. От изслушването ѝ възникнаха противоречия между това, което казва тя и казаното в четвъртък пред ВСС от зам.-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

"Виждайки главния прокурор, за мене той беше с изражение на лицето, което е доста нетипично, необичайно. Друг път не съм виждала главния прокурор с такъв израз на лицето. Аз тогава, моите субективни възприятия бяха, че вероятно се касае за едно преживявано от него голямо притеснение. Всъщност, винаги той се държи много по-ведро, много по-лъчезарно.

На тази оперативка не съм чула да се споменава за наличие на 150 записа. Никой не зададе въпрос, не е ставало дума за това как е изготвен този запис и кой го е направил.

Всъщност, може би имаше едно изречение от г-н Сарафов, че подобно записване е помиярско и тогава г-н Гешев каза, че помияри записват. Но понеже доста динамично се развиха събитията, впоследствие разбрахме след пресконференцията, че този запис е бил предаден на флашка на негов служител", заяви Даниела Машева, заместник-главен прокурор.

След края на изслушването на Машева Иван Гешев каза, че напуска заседанието на ВСС заради пътуването си до Страсбург. Правосъдният министър Атанас Славов и членове на ВСС видяха в действията му опит за осуетяване на производството по искането за предсрочното му освобождаване от поста.

Атанаска Дишева - член на ВСС:

"Г-н Гешев, съжалявам, че трябва да бъде пряма в изказа си, но аз лично считам, че вие шиканирате приключването на тази процедура".
Иван Гешев - главен прокурор:

"Аз не съм се родил главен прокурор. Казвам ви го искрено и приятелски, нито ще умра главен прокурор".
Атанас Славов - министър на правосъдието:

"Също считам, че тръгването Ви в момента е опит за осуетяване на производството, но съм длъжен да уточня следното - министърът на правосъдието също е поканен да участва на изслушването в Страсбург в Комисията LIBE, но министерството изпраща заместник-министър, именно защото това производство е изключително важно за българското общество".

По-рано тази сутрин, на влизане на заседанието на ВСС, главният прокурор Иван Гешев определи предложението за отстраняването му като "политически инсцениран опит в нарушение на всякакви правни принципи".

"Вярвам, че не само ние, магистратите, членовете на ВСС и всеки бълтгарин, ако сега се наведе, вече няма да се изправи. От опита за убийството ми до този политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви правни принципи, представете си какво се случва с един обикновен магистрат, с един обикновен българин. Опасността е да се върнем към времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена политбюро. Надявам се, че ВСС няма да влезе в политическия график, може би, на Пеевски и Борисов. Вярвам в родината и българския народ", каза Гешев пред медиите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад