Започнаха снимките на новия сериал на БНТ - „Войната на буквите“

12-серийният филм по едноименния роман на Людмила Филипова е част от филмопроизводството на обществената телевизия

Започнаха снимките на новия сериал на БНТ - „Войната на буквите“

Снимка: Десислава Кулелиева

На 6 юли (сряда) започнаха снимките на една от най-мащабните до момента телевизионни продукции в БНТ - „Войната на буквите“, като лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

„Войната на буквите“ беше одобрен миналата филмовата сесия на БНТ, а само няколко месеца по-късно снимките вече започнаха. Производството на телевизионно кино, посветено на историята ни, е задължително и се гордея, че догодина именно в ефира на обществената телевизия зрителите ще гледат не просто българска продукция на световно ниво, a филм за историческото ни богатство, какъвто не е правен от десетилетия“, каза генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков.

12-серийният филм е реализиран по световни стандарти, с най-актуалната в момента кинотехника. Специалните ефекти са изпълнени от холивудското студио, доказано в цял свят - World Wide Effects. Това е единственият български сериал, реализиран с партньорство между филмова компания „Ню Бояна Филм Студиос“ и Българска национална телевизия и е първата подобна продукция от повече от 30 години.

Снимка: Десислава Кулелиева

Средновековната драма „Войната на буквите“ разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол. Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

Снимка: Десислава Кулелиева

Режисьори на сериала „Войната на буквите“ са Виктор Чучков и Зоран Петровски, а изпълнителен продуцент е Габриел Георгиев. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. В главните роли зрителите ще видят Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов и Климентина Фърцова. Вече няколко месеца тече подготовката на декорите и костюмите, чрез които ще се пресъздаде живота в Преслав и Константинопол през 10-и век.

Снимка: Десислава Кулелиева

„Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото. Чрез актьорската игра и чрез начина на снимане ще успеем да направим сериала лесно достъпен за аудиторията и ще разкажем историята в дълбочина“, сподели режисьорът Виктор Чучков.

„Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“, каза сценаристът Теодора Маркова.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а сериалът „Войната на буквите“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад