Зелено ли е бъдещето на строителството, какво се случва в имотния сектор и какви са градовете на бъдещето: изводи от 3-та годишна конференция за строителство и инвестиции

15:27, 07.10.2024
Зелено ли е бъдещето на строителството, какво се случва в имотния сектор и какви са градовете на бъдещето: изводи от 3-та годишна конференция за строителство и инвестиции

3-тата годишна конференция за строителство и инвестиции на списание „Мениджър“ отново събра над 300 души, представители на строителния сектор в България. Модератор на дискусиите беше Иван Велков, член на УС на БСК, председател на БГФМА и FIABCI.

Програмата стартира с откриваща презентация на Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика на тема "Икономически прогнози за 2025 г. и влиянието им върху бизнес средата". Той изрази мнение, че липсата на стабилно правителство в България води до липса на институционална предвидимост и много от големите проекти, особено в инфраструктурата, буквално изчакват политическа воля и подреждане на политическите карти.

В първи дискусионен панел „Жилищен пазар - поглед отвътре“ беше засегнат въпросът за инвестиционните нагласи на инвеститорите. Ралица Ценова, изпълнителен директор на Home2U, сподели, че някои от клиентите им купуват жилища с инвестиционна цел, а други - за осигуряване на дом на техните семейства. "Засилва се тенденцията хората да не търсят просто жилище на някаква улица, а да търсят среда за живот. Много често се предпочита спокойствието пред шумната градска среда", добави тя.

"Жилищното строителство следва една устойчива и постоянна тенденция към незатихващ интерес. Финансовата култура на българина за инвестиция в ценни книжа и злато не е толкова развита. Затова жилищният сектор винаги е бил най-сигурният пазител на капитала на българина. Покрай ковид пандемията се очерта тенденция да се живее в крайградски райони. Забелязва се тенденция за по-голямо търсене на фона на по-малко предлагане на качествени имоти и продукт", обясни инж. Асен Чавдаров, член на УС на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

"Недвижими имоти не е само строителство, а правилно управление, стопанисване и евентуално подобряване. Старото строителство не остарява. Като цяло бизнесът се развива доста добре въпреки политическата обстановка", изтъкна Адриан Юриев, изпълнителен директор, "Азур Хоумс" АД,Ypi.bg, Fixandgo.bg.

Относно влизането на България в еврозоната Евгений Кънев, доктор по икономика и управляващ съдружник на консултантска компания за сливания и придобивания "Маконис" сподели, че има огромен риск да не изпълним критерия за бюджетен дефицит. Ако обаче сме късметлии и успеем да го изпълним и имаме редовно правителство, има голяма вероятност да влезем на 1 януари 2026 г.", посочи той.

Преди началото на втори панел „Строителство с мисъл за бъдещето“ бе проведено интервю с Николай Иванов, регионален мениджър на Photomate за България и Валентин Господинов, директор цялостно изпълнение на проекти за SUNOTEC за България. Двамата коментираха темата за соларните паркове у нас.

„Фотоволтаични системи не са от вчера. Още преди повече от 10 г. имаше бум на тези системи. Тогава бизнес моделът беше малко по-различен – имаше субсидии от държавата и фиксирани тарифи. През последните две години след повишаването на цените на електроенергията за бизнеса и индустрията, хората заети в тези сектори бяха принудени да търсят начини да намалят разходите си за електроенергия“, коментира Николай Иванов.

Събеседникът му Валентин Господинов отбеляза, че нещото, което прави Photomate и SUNOTEC успешни като партньори е комплексността на решенията, които съвместно могат да предложат на пазара. „Всеки проект е много индивидуален и се изгражда спрямо възможностите, изискванията и от какво има нужда потребителя. Това е гъвкавостта, която двете компании могат да предположат. Двете компании силно се развиваме съвместно и опитваме да надграждаме услугите, които предлагаме. Може би това е нещото, което ни отличава, тъй като строенето е един процес от живота на проекта, но имайки предвид, че той е с дълготраен характер и живот от 25-30 години, поддържката е нещото, което дава голям смисъл на един такъв проект“, допълни още той.

„Устойчивото и зеленото строителство е една специфична и нова материя за голяма част от крайните потребители на стоките и услугите, така че може би затова е ключова симбиозата на успешната работа на държавната политика в сектора, синхронизирането и с европейските директиви, но и сериозното мотивирано и успешно взаимодействие с частния сектор, който да изпълнява тези нови предизвикателства и възможности за подобряването на качеството на живот на всички“, каза Иван Велков в началото на втори панел „Строителство с мисъл за бъдещето“.

Ренета Колева, заместник-министър в Министерство на околната среда и водите сподели, че заложените цели като страна от ЕС изискват мобилизация на всички държави, местни власти и представители на строителния бранш във връзка с новите регламенти и директиви. „Много важно е устойчивите и зелените строителни практики да вземат централно място в декарбонизацията, адаптацията към климатичните промени и опазването на околната страна“, коментира още тя.

„Някак си оставяме всички с впечатлението, че щом нещо е зелено, значи то е устойчиво. Не е така. В моите представи устойчив проект и устойчиво управление включва няколко елемента. Първо, да имаме ясна представа какво е текущото ни състояние. Второто е да имаме ясна цел и стратегия как да го постигнем, план с който да го осъществи. Не на последно място, да направим така ,че да не ни се изчерпат междувременно ресурсите. Ако може напълно да възстановим ресурсите – чудесно“, сподели инж. Иван Моллов, изпълнителен директор на “Райкомерс Конструкшън”, който също участва в разговора. Той отбеляза още, че миналата година от обявени 4688 обществени поръчки, почти 40% са на критерии най-ниска цена. Едва 59% от поръчките са с критерии ниво на разходите за жизнения цикъл на проекта. „Това в повечето случаи не е устойчиво. Трябват повече стимули, за да може да се ползват тези нови технологии“.

В последния дискусионен панел „Дебат за градовете“ взеха участие Васил Терзиев, кмет на Столична община и Пенчо Милков, кмет на община Русе. Те споделиха своите виждания и мечти за градовете, както и какви са трудностите, които представляват административни пречки за тях. Те обсъдиха също от какви политики за жилищния фонд в страната има нужда, както и начините, по които да се насърчават инвестиции в повече градове у нас.

"Всички трябва да започнем да се чувстваме като отговорни домакини на този град. Голямата ми мечта е да се преработят училищните дворове и от море от асфалт да станат парково пространство с модерни спортни съоръжения, място, където да провеждаш културни събития, да направим по-големи спортни зали в част от училищата, да има притегателни места за тези общности. Важно е да започнем да гледаме в дългосрочен план и да имаме 10-15 годишна визия, която да се следва от администрацията", каза кметът на София Васил Терзиев.

"За мен най-важното нещо е да изградим мобилното приложение, чрез което гражданите да правят редица административни услуги, да подават сигнали, да са в течение какво се случва в града - от това дали се прави ремонт на улицата до тях до културния афиш. Важно е да върнем гражданите и бизнеса в решаването на градските проблеми", посочи Терзиев.

Според Пенчо Милков, кмет на община Русе, най-характерното за един град е местоположението. На следващо място той посочи привличането на инвеститорите чрез доверие в институцията кметство. "Не случайно много компании от автомобилната индустрия идват и бизнесът в тази сфера се разраства, да се създават и нови компании. Радва ме, че и местните български компании също се разширяват, което показва доверие. Важно е, за да се разраства икономиката и градът, младите хора да възприемат града като сигурно място", добави той. Всички трябва да започнем да се чувстваме като отговорни домакини на София. Това заяви столичният кмет Васил Терзиев по време на третия дискусионен панел "Дебат на градовете" на третата годишна конференция за строителство и инвестиции, която списание "Мениджър" организира. На него се дебатираха какви политики за жилищния фонд в страната има нужда, както и начините, по които да се насърчават инвестиции в повече градове у нас.

"Умен е градът, в който знаеш, че правиш нещо, което не е самоцелно, да опростява процеси. Да, ние гледаме множество добри примери в други страни, но кметовете трябва буквално да са будители", каза Милков.

Генерални партньори: Pro Credit Bank, ARTEKS, Raicommerce Construction.

Основен партньор: Photomate.

Конференцията се провежда с подкрепата на: Euromarket Construction, Home2U, fixandgo.bg, ypi.bg, HeRMes by TechnoLogica.

Институционални партньори: КСБ, БСК, Агенция за насърчаване на МСП, НСНИ, Френско-Българска търговска и индустриална камара, БГФМА, FIABCI.

Медийни партньори: БНТ, bTV Media Group, dir.bg, вестник „Строител“, STROIINFO.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад