Жените в литературата - постижения, клишета и стереотипи

В Международния ден на жената, вижте един истински разговор за жените и литературата в „Библиотеката“ по БНТ1

15:12, 05.03.2021
Жените в литературата - постижения, клишета и стереотипи

Този понеделник, 8-ми март, предаването за „Библиотеката“ е посветено изцяло на Международния ден на жената.

Водещата Анна Ангелова и гостите ѝ ще разговарят за жените и литературата. Какво означава „женско писане“ и как се промени ролята и мястото на жените в българската литература? Дискусия по темата в студиото на „Библиотеката“ с двама професионалисти - Кристин Димитрова и Митко Новков.

Знаете ли какво означава „чаяние“? Това е стара дума за „надежда“. Виктория Бешлийска, която търси и съхранява забравените български думи, разказва за своя проект „По дирите на думите“ и за своя дебютен роман "Глина".

Водещата ще срещне зрителите и с една жена-рицар - Ива Дойчинова и „Рицар на книгата“.

В предаването очаквайте още и най-новата книга на Исабел Алиенде – „На жените с обич“ - разговор за живота на най-успешната латиноамериканска писателка и феминизмът „с пола“, както и детска биографична книга за Владимир Димитров - Майстора от художничката Кристина Тужарова.

Гледайте „Библиотеката“ всеки понеделник от 23:30 часа по БНТ1, с повторения по БНТ2 и БНТ4.

За предаването

От 1 февруари 2021 г. предаването „Библиотеката“ по БНТ 1 е с изцяло нов облик и нов водещ - Анна Ангелова. Целта на предаването е да бъде ексклузивна територия за книги, хора и идеи.

В обновеното предаване ще се обособят отделни сегменти като: „Музикална библиотека“, „Кино библиотека“ и др. В рубриката „Литература без граници“ ще бъдат представяни интервюта с чуждестранни автори и ще се търси тяхната гледна точка към света днес. Детската литература и светът на илюстрациите остават на фокус, но към тях ще добавим електронните и аудиокнигите. Специално време ще бъде отделено и за биографиите и автобиографиите, както и изданията за пътешественици. Анна Ангелова обещава да надникне и в библиотеките на известни личности, за да разбере какво четат те и кои са книгите, които са им повлияли и са ги променили.

„Нашата мисия е да отключим сетивата на повече хора към литературата, защото човек е това, което чете, слуша и гледа. Важно е да бъдем в крак с времето“ допълва водещата Ангелова.

„Библиотеката" е наследник на едноименното предаване от 2006 г. с автор и водещ Георги Тенев. През годините водещи на предаването са били още Андрей Захариев, Георги Ангелов, Надежда Московска, Николай Колев.

Повече за предаването: https://bnt.bg/bg/a/bibliotekata

Facebook Page®: https://www.facebook.com/bibliotekata.bnt

YouTube Page®: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGCzxbT2dltzN7MF4cWVcDV-9vH6x-GPt

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад