Журналистът от БНТ Александър Марков с Голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“

Награда получи и предаването „Бразди“, което отбелязва 60 години в ефира на обществената телевизия

13:04, 05.06.2023
Журналистът от БНТ Александър Марков с Голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“

Журналистът от Българската национална телевизия Александър Марков е тазгодишният носител на Голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

Репортерът на „По света и у нас“ е отличен за документалния си филм „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“. Чрез свидетелските разкази на шест уникални личности филмът показва как войната преобърна човешки съдби и беляза живота завинаги. Героите на Александър Марков са „Любимата“, „Воинът“, „Доброволецът“, „Бащата“, „Журналистът“ и „Дъщерята“ – след 24 февруари 2022 г. всеки от тях поема по непознатите и критични пътища на оцеляването, събрани и показани във „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“.

„Наградата за Александър Марков е заслужена, той направи чудеса. България разбра именно от неговите репортажи, че войната е започнала. Включванията му от Мариупол бяха излъчени в повече от 75 държави. БНТ показа, че е националната телевизия и съм много горд с тази награда“, заяви Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Тази награда е много по-специална от другите, защото е за едночасов филм, в който проследихме историите на шестима наши приятели от Украйна, които година по-късно войната разпрати в съвсем различни посоки, на съвсем неочаквани места, правейки неща, които не са предполагали, че ще правят“, сподели Александър Марков.

С награда от церемонията в Свети Влас, която се провежда за 13-а поредна година, е отличена и една от емблемите на Българската национална телевизия – единственото предаване за земеделие, животновъдство, агробизнес и развитие на селските райони у нас „Бразди“, което през 2023 г. отбелязва забележителните 60 години в ефира на обществената телевизия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад