„Най-добрият учител, когото познавам“: Петя Ангелова

Поредният филм от съвместната кампания на БНТ1 и Министерството на образованието и науката „Най-добрият учител, когото познавам“ ще представи тази сряда (26 април) Петя Ангелова, преподавател по природни науки в пловдивското основно училище ”Йордан Йовков”.

„Аз не преподавам в математическа или друга профилирана гимназия с изявени ученици, но пък моите петокласници вече знаят за Големия взрив и как е възникнала Вселената“, споделя Петя Ангелова - преподавател по природни науки в пловдивското основно училище ”Йордан Йовков”.


Петя Ангелова започва работа през 2009 г. и няколко години по-късно вече е удостоена с почетна значка на гр. Пловдив. Сега самата тя подава ръка на младите учители, които постъпват в училище „Йордан Йовков“. Пред камерата на БНТ разказва, че за учителската професия я спечелва примерът на нейната баба – дългогодишен преподавател по български език и литература в същото пловдивско училище. Интерактивният кабинет, който е създала, прави часовете по "Човек и природа" сред най-интересните в училището, където 90 процента от децата са от малцинствен произход, обучават се и възпитаници на социални институции.


„Трябва да окажем подкрепа на тези деца, да им покажем, че те могат да си поставят по-високи цели и да стигнат много по-далече от това да завършат основно образование“, смята Петя Ангелова.

В часовете по природни науки всеки ученик работи с микроскоп, а мултимедийният екран и интерактивната учебна дъска не будят изненада у никого. „За тези деца онагледяването е от огромно значение, за да разберат учебния материал и да могат да формират понятия. Каквото и да им кажа да си представят, няма ли изображение, не правят ли опити, трудно могат да си обяснят процесите", обяснява Петя Ангелова. Тя е сред първите преподаватели по химия и опазване на околната среда от Пловдив, взели участие в квалификационен курс в ЦЕРН, а в кабинета й могат да се видят впечатляващи постери от лабораториите в Европейската организация за ядрени изследвания.

Филмът е част от поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ – съвместна кампания на БНТ1 и Министерството на образованието и науката. Режисьор на филма е Моника Якимова, оператор - Николай Илиев, а продуцент – Васил Христов.


Продуцент на поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ е Васил Христов, а режисьор – Моника Якимова.

Телевизионните портрети от кампанията „Най-добрият учител, когото познавам“ се излъчват всяка сряда в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1.

Кампании Виж повече