Заради намаляването на руските доставки на природен газ Централна и Източна Европа се готвят за недостиг на енергия

Спорът между Москва и Украйна за плащанията застрашава доставките Шон Карни, Wall Street Journal Намаляването на доставките на природен газ от Русия към няколко държави от Централна и Източна Европа миналата седмица (от 8 до 14 септември)...

18:03, 17.09.2014
Заради намаляването на руските доставки на природен газ Централна и Източна Европа се готвят за недостиг на енергия

Спорът между Москва и Украйна за плащанията застрашава доставките

Шон Карни, Wall Street Journal

Намаляването на доставките на природен газ от Русия към няколко държави от Централна и Източна Европа миналата седмица (от 8 до 14 септември) донесе хладен полъх и ги накара да започнат да се подготвят за евентуален недостиг на синьо гориво през идващата зима. Австрийският енергиен регулатор Е-Контрол и петролно-газовата компания OMV заявиха в петък, че газовите доставки са съкратени с 15% в сравнение с предишни нива.

„Обемите на доставките на газ са започнали да намаляват още в четвъртък и се очаква това да продължи и в петък”, заяви говорителят на ОМV Роберт Лехнер.

„Досега не сме запознати с конкретните причини за намаления внос”, посочи Лехнер.

Словашкият дистрибутор на руски газ - компанията CPP, заяви в четвъртък, че от сряда получава с 10% по-малко газ от договорените количества. Полската газова компания PGNiG съобщи, че до четвъртък са отчели доставки с 45% по-малко от договорените на ден, макар че в петък доставяните обеми са се повишили.

Както Словакия и Полша, така и Е-Контрол и OMV заявиха, че редуцираните доставки на газ от Русия няма да създадат проблеми за газовата система.

Признаците, че Русия намалява подаването на газ се появиха в момент, в който тя все още е в конфликт с Украйна за цените на газа на фона на продължаващото напрежение между двете страни. Москва настоява Киев да плаща 385 $ за хиляда кубически метра природен газ – цена, която икономически затруднената Украйна не е склонна да плати. Руските газови потоци към Украйна са спрени от юни насам.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в петък предложи 20 септември като дата за подновяване на тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС за продажбите на газ от Русия към Украйна. В петък вечерта от офиса на Йотингер потвърдиха, че все още очакват отговора на Русия.

Ако не бъде постигнато споразумение е възможно руските доставки за Украйна да бъдат тотално преустановени през зимата - както се случи по време на предишни спорове за цената на суровината през 2006 г. и 2009 г. Киев може на свой ред да се опита да отклони количества от транзита, предназначени за Европа и да го използва за свои собствени нужди, каквато беше ситуацията в миналото. Това може да доведе до недостиг на енергия: Русия задоволява около 30% от газовите нужди на Европа, половината от които минават през Украйна.

Руската държавна газова компания „Газпром” заяви в сряда, че предоставя количествата газ, които са налични и че в момента нагнетява синьо гориво в руските подземните хранилища.

Няколко страни от Източна Европа са силно зависими от руския газ. 80% от потребяваната газ в Унгария идва от Русия, в България това са 89% и 100% от газа на Финландия и балтийските страни Литва, Латвия и Естония, сочат данни на Организацията на европейските газови компании Юрогаз.

Повечето държави имат резерв от газ, но запасите им са различни по размер: в Унгария газовите хранилища са запълнени само на 57%, а в България и Латвия на 75 на сто, според данни на Gas Infrastructure Europe – асоциацията на операторите на газопроводни мрежи. В Украйна резервите са малко над 50% от капацитета за съхранение. От друга страна газовите хранилища в Полша, Чешката република, Австрия и Германия са пълни на 90% до 100%.

Запасите от газ е възможно да не са достатъчни, за да отговорят на търсенето. Според Министерството на енергетиката на България, например, около 82 на сто от потреблението на синьо гориво през зимата в страната идва директно от руските доставки през Украйна, а останалата част - от съхраняваните резерви.

"Без доставките на газ през Украйна, нормалният ритъм на стопанска дейност ще бъде нарушен", заявяват от българското Енергийно министерство тази седмица, и добавят, че се "търсят възможности", за да се запълни капацитетът на газовото хранилище възможно най-скоро.

България е особено уязвима поради липса на интерконекторни връзки със съседните страни, което означава, че не може да си набави газ от другаде. От Енергийното министерство на страната заявяват, че е възможно да получи малки количества газ от съседна Гърция „при определени условия" – вероятно компресиран в резервоари, натоварени на влакове, а също така и че води преговори с Турция за „техническа възможност" за бъдещите доставки на газ от там.

Полската газова компания PGNiG и Чешката газова асоциация тази седмица казаха, че ако Русия спре газовите потоци през Украйна тази зима, те ще имат възможност да доставят газ от алтернативни тръбопроводи, които свързват Русия с Европа, като газопровода „Северен Поток“, който стига до Германия.

Словакия обаче ще трябва да разчита на газовите потоци от Чешката република и Австрия, казват от SPP.

След като Русия спря кранчето на Украйна, страната получава газ от съседните Европейски страни - Полша, Словакия и Унгария. При възможен недостиг обаче и в други страни, и с приближаването на отоплителния сезон, това изглежда все по-малко надеждно решение в дългосрочен план.

Полша спря реверсивните доставки за Украйна в сряда поради собствените си опасения от потенциален недостиг след редуцираното подаване на синьо гориво от Русия. В петък (12 септември) възобнови реверса. Словакия тази седмица заяви, че все още подава газ за Украйна.

*

Статията е публикувана в електронното издание на Wall Street Journal на 12 септември 2014г.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад