"Пътуващо лятно кино с БНТ1" с прожекции в Софийска област

Самоков, Панагюрище, Пирдоп и Копривщица са следващите спирки от маршрута на кампанията

12:15, 23.07.2018
Пътуващо лятно кино с БНТ1 с прожекции в Софийска област

След откриващата прожекция на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ в столицата на 19 юли, където филмът „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев гледаха повече от 800 почитатели на киното, инициативата на обществената медия продължава в Софийска област. Самоков, Панагюрище, Пирдоп и Копривщица са следващите градове, в които ще бъдат организирани безплатни прожекции на открито, част от тазгодишната програма на националната кампания за възстановяване на летните кина в България. Филмовите програми започват в 21:00 часа, а на разположение на най-малките зрители ще бъде и Пътуващата детска библиотека на БНТ.



На 22 юли (неделя) в Туристическата градина жителите и гостите на Самоков ще имат възможността да гледат дебютния пълнометражен игрален филм на режисьорката Светла Цоцоркова - „Жажда“. През 2016 г. лентата е отличена с наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест, а през 2015 г. получава наградите за дебют и за операторско майсторство за работата на Веселин Христов на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Световната премиера на филма е в програмата „Нови режисьори“ в Сан Себастиан, в последствие продукцията е представена в Токио, Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск и други, и е носител на десетки престижни международни отличния.



Освен „Жажда“, по време на прожекцията в Самоков, ще бъдат представени и две късометражния продукции -детският филм „Моята истина“ на режисьорката Стефани Райчева (продуцент „No Blink“) и „Оона“ на режисьора Зайда Бергрот (EU&ME).



В Панагюрище откритият басейн „Лидо“ ще се превърне в кинотеатър, където на 23 юли (понеделник) ще бъде представена комедията в две части - „Резерват за розови пеликани“ и „Легенда за белия глиган“ на режисьора Ивайло Джамбазов. Филмът е отличен със специалната награда на журито за най-добър детско-юношески филм на четвъртия балкански фестивал на детското кино „Златна амфора“ (2003 г.), както и за оригинално постижение в телевизионното игрално кино за деца и юноши „Златната ракла“ (2003 г.). Зрителите ще си припомнят впечатляващите роли на актьорите Кръстьо Лафазанов, Теодор Елмазов, Валентин Ганев, Стефан Щерев, Христа Николва, Даниела Кръстева, Десислава Тенекеджиева, които участват в продукцията на БНТ.



Любителите на киното в Панагюрище ще гледат и Марта Вачкова в първия късометражен филм на режисьора Николай Стоичков („No Blink“) – „За какво служи хлябът“. За участието си в продукцията актрисата получава приза за най-добра женска роля на фестивала в Москва през 2016 г. В прожекцията на открито ще бъде включена и продукцията „Царят на купона“ на режисьора Йоргос Зоис („EU&ME“).



Филмът „Слава“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще гледат в Пирдоп на 24 юли (вторник) на площад „Тодор Влайков“. Премиерата на лентата е през 2016 г. по време на престижния фестивал в Локарно, след това на кинофестивала в Задар, Хърватия, където печели голямата награда, а Стефан Денолюбов е отличен за най-добра мъжка роля. Следват още отличия: Голямата награда на международния филмов фестивал Хемптънс (САЩ, 2016) и на фестивала „Киненова“ (Скопие, Република Македония 2016); специалната награда на град Варна и още три отличия от „Златна роза“ (2016), сред които за сценарий и операторско майсторство. Представянето на различни форуми му носи десетки български и международни награди, като филмът е откупен за киноразпространение в повече от 30 държави.



В родния град на писателя Тодор Влайков ще бъде показан и детският късометражен филм на режисьорката Стефани Райчева „Пеперуди“ („No Blink“), с участието на актрисата Койна Русева. Прожекцията включва и продукцията „Живата странноприемница“ на режисьора Матиас Хьоне от общоевропейската кампания на ЕС „EU&ME“.



На 25 юли (сряда) дворът на първото класно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ ще събере жителите на Копривщица с прожекция на „Врагове“. Черно-бялата лента на режисьора Светослав Овчаров е носител на редица отличия - „Златна роза“ (2017 г.), специалната награда на община Варна; „Сребриста чайка“ (2017 г.) – голямата награда на София филм фест на брега – Бургас; голямата награда за игрално кино на Международния филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (2017 г.), „Златна сабя“ – голямата награда на 8-ия международен филмов фестивал на исторически и военни филми във Варшава, Полша (2017 г.).



Прожекцията в Копривщица също включва два късометражни филма - „Солено и сладко“ на режисьора Поли Генчева („No Blink“) и „Самотникът“ на режисьора Томаш Конецки („EU&ME“).



Следващите спирки от маршрута на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъдат в Пловдивска област – Карлово (26 юли), Пловдив (29 юли) и Раковски (30 юли). Тазгодишното турне на кампанията ще представи безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино ще предават журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов. Репортажите ще бъдат излъчвани в специален модул от 12:30 ч. в делничните дни, веднага след обедната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ1.

Повече за проекта „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

От началото на проекта, през 2012 г., „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ достигна и до най-малките селища в страната, където кино няма от десетилетия. Повече от 100 000 души гледаха 168 безплатни прожекции. 57 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационно кино срещнаха нови почитатели. Кинотеатрите в Карлово, Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм и Орешак (Троянско) вече са възстановени.

Кампанията на БНТ е носител на престижните награди Eventex Awards България и Eventex Awards International, както и на „Златно сърце“.

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад