„Най-добрият учител, когото познавам“: Тодор Цачев

Поредният филм от съвместната кампания на БНТ1 и Министерството на образованието и науката „Най-добрият учител, когото познавам“ ще представи тази сряда (3 май) преподавателя по музика от гр. Златица Тодор Цачев.

„Традицията на училищните оркестри е била популярна в България в близкото минало, но в днешно време е почти напълно загубена. Макар и чрез привнасянето на американски модел, искам това да се възроди в училищата и децата да свирят на музикални инструменти“, разказва преподавателят по музика от гр. Златица Тодор Цачев.


Тодор Цачев е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, а след това работи в Биг Бенда на Българското национално радио. Студентска бригада го отвежда в САЩ, където за първи път гледа спектакъл на училищен духов оркестър и мажоретен състав - Marching Band. Когато се връща у дома, се отдава напълно на идеята да популяризира и у нас една от най-хубавите традиции на американските училища.

„Осъзнавайки огромния потенциал на подобен проект, се заех да проуча възможността и начините за неговото реализиране в България“ – разказва Тодор Цачев и продължава: “Оказа се, че подобен формат на училищен оркестър не съществува тук и в реализирането на тази идея ще срещна много трудности.”

Мечтата му се осъществява в подбалканския град Златица. Благодарение на ентусиазма и усилията на преподавателя по музика в СОУ „П. Хилендарски“ днес успешно се развива единственият у нас „марчинг бенд“ по американски образец. Учителят купува със свои средства 16 музикални инструмента, аксесоари, учебници и софтуер от най-престижната американска компания за обучение на марчинг бенд, създава действащ детски духов оркестър. Днес музикалният колектив наброява 80 участници – оркестранти и мажоретки. Бендът, подкрепен и от фондация „Америка за България“, достига и до полуфиналите на телевизионното риалити за таланти.

През 2016 г. Тодор Цачев получава отличието на община Златица „заслужил учител“. За първи път наградата се присъжда за изключителен принос в учебния и извън учебен процес.

Днес ученическият духов оркестър „Маршируващи звезди“ – Златица се радва на национална популярност и на многобройни изяви, а неговият създател бе избран сред 40-те млади успели българи в класацията на „Дарик радио“ "40 до 40" заедно с носителите на «Оскар» в областта на кинотехнологиите Владимир Койлазов и Петър Митев, световно известния диригент Йордан Камджалов и други талантливи млади хора.

Режисьор на филма за Тодор Цанев – част от кампанията на БНТ1 и МОН „Най-добрият учител, когото познавам“ е Моника Якимова, а оператор - Димитрина Иванова.


Продуцент на поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ е Васил Христов, а режисьор – Моника Якимова.

Телевизионните портрети от кампанията „Най-добрият учител, когото познавам“ се излъчват всяка сряда в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1.


Излъчените в поредицата филми можете да гледате на сайта на БНТ www.bnt.bg

Кампании Виж повече