Стотици аплодираха българския кандидат за "Оскар" на открито

БНТ показва ексклузивно в ефир „Съдилището“ на 22 септември от 21:00 часа.Стотици фенове на българското кино изпълниха от ранните часове на вчерашния следобед пространството около Лятната естрада в Борисовата градина, за да изгледат на открито...

16:01, 15.09.2015
Стотици аплодираха българския кандидат за Оскар на открито

1(1)БНТ показва ексклузивно в ефир „Съдилището“ на 22 септември от 21:00 часа.

Стотици фенове на българското кино изпълниха от ранните часове на вчерашния следобед пространството около Лятната естрада в Борисовата градина, за да изгледат на открито българската номинация за наградите «Оскар» - «Съдилището».

Българската национална телевизия събра зрителите, които видяха разтърсващия разказ на режисьора Стефан Командарев. Прожекцията закри четвъртия сезон на Пътуващо лятно кино с БНТ 1. Това е лентата, която ще представя България в категорията за чуждоезични филми на едни от най-престижните филмови награди в света.

И тази година една от най-успешните кампании на националната телевизия, която вече се превърна в кауза, подари на хора от цяла България незабравими емоции с прожекции под открито небе на качествено българско кино. 26 града, 7 нови филма, и повече от 15 000 души е равносметката от двата месеца, в които киното на колела обиколи България. Благодарение на Националната кампания за възстановяване на летните кина и популяризиране на българското кино, в Плевен бе възстановено и лятното кино.

2

Закриването на кампанията пред зрителите коментираха режисьора на лентата Стефан Командарев, кмета на гр. София Йорданка Фандъкова и програмния директор на БНТ Севда Шишманова, по чиято идея преди четири години стартира кампанията Пътуващо лятно кино с БНТ 1. Пространството в Борисовата градина остана препълнено до финалните надписи на филма, а зрители споделиха, че са истински разтърсени от драматичната история за съдбата на бежанците, пресъздадена на голям екран от Асен Блатечки, Ованес Торосян, Мики Манойлович и други. Преди старта на прожекцията зрителите видяха умело подбрана ретроспекция с моменти от гостуването на лятното кино през 2015 г.

3

„Не мога да си представя детството си без лятното кино, когато се редяхме на опашка за билети и много страдах, когато не можех да гледам някой от филмите. Сега видях същия плам и желание в очите на хората от всички места, през които минахме. Важно е зад километрите, броя зрители, преминатите градове, хората, които институционално развиват стратегията за култура в България, да видят онази огромна необходимост от инвестиция един дълготраен проект за разпространение на българско кино. Дебатът за унищожената дистрибуторска мрежа и киносалони става все по-актуален. Със своя проект Пътуващо лятно кино с БНТ 1 обществената телевизия реализира една жива, динамична културна платформа, която е изцяло зависима от интереса на зрителите и показва потенциала на една бъдеща инвестиция в създаване на мрежа от киносалони в цялата страна“, коментира програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави националната телевизия за кампанията, която вече се превърна в кауза, и пожела столицата да има още повече прожекции на открито. „Не е случайно, че днес тук са дошли толкова много хора – явно те имат нужда от това, и аз благодаря на БНТ за тази инициатива. Вярвам, че заедно с тях ни предстои да реализираме още много успешни съвместни проекти“, коментира Фандъкова.

„Много е важно „Съдилището“ да има една достойна кампания, и нашите усилия в момента са насочени към това да я организираме и финансираме“, каза режисьорът на филма Стефан Командарев, който бе дошъл на прожекцията със сина си.

„Съдилището“ ще има и ексклузивна премиера в ефира на БНТ на 22 септември, вторник, от 21:00 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад