Филмова програма на "Пътуващо лятно кино с БНТ1" 2018

Откриване на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ – на 19 юли 2018 г., четвъртък, на Лятната естрада в Борисовата градина с прожекция на филма „Посоки“ от 21 ч.Закриване на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ – на 8 септември 2018 г., събота, на Лятната естрада в Борисовата градина с прожекция на филма „Възвишение“ от 20.30 ч.

Филмова програма на Пътуващо лятно кино с БНТ1 2018

Режисьор: Стефан Командарев
Сценаристи: Стефан Командарев и Симеон Венциславов
Оператор: Веселин Христов
В ролите: Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев-Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов, Георги Кадурин, Анна Командарева

Анотация: 6 човешки истории, разказани в 6 нощни таксита. Суров филм за българската безпътица. За търсенето на посоки. За мрака и отчаянието, в които се върти обърканият живот на всеки герой – беден или богат. За похабените човешки възможности и опитите да се справим някак със страха и хаоса, но и разказ за човечността, добротата и съчувствието към другия.

Режисьор: Светослав Овчаров
Сценарий: Светослав Овчаров
Оператор: Рали Ралчев
С участието на: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.
Анотация: Филмът възпроизвежда епизоди от Балканската война. Пролетта на 1913 г. Група български военни се опитват да пренесат по суша лодка, да я превърнат в жива торпила и да потопят турски крайцер. Турските войници, с които се сблъскват по пътя си, от врагове се превръщат в техни съюзници.

По разкази на Георги Господинов
Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.
В ролите: Ирмена Чичикова, Китодар Тодоров, Симон Варсано, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо, Георги Господинов, Светлана Янчева, Иван Бърнев.
Анотация: 6 истории за Апокалипсиса по разкази на Георги Господинов. 8'19'' - точно толкова време живот ѝ остава на Земята, ако Слънцето загине. Филм-омнибус, събрал 6 къси истории от писателя, всяка с различен режисьор. Общото: "копнежа по изгубената цялост и цената, която сме заплатили, за да станем това, което сме".

Детски филм, комедия в две части.
Режисьор: Ивайло Джамбазов
Сценаристи: Ивайло Джамбазов, Ивайло Пенчев, Костадин Костадинов
Оператор: Ивайло Пенчев
Музика: Кирил Илиевски, Константин Илиевски
В ролите“ Кръстьо Лафазанов, Теодор Елмазов, Валентин Ганев, Стефан Щерев
Анотация: Забавна история за деца, в която 6 пълнички хлапета изпратени да отслабват в дебелариум се борят героично с глада. Така неусетно, в приключения и изпитания, те се научават какво е истинско приятелство и как се става истински малък мъж.

Режисьор: Светла Цоцоркова
Сценарий: Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова, Венцислав Василев
Оператор: Веселин Христов
Музика: Христо Намлиев
В ролите: Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев
Анотация: Жажда за вода, жажда за любов, жажда за човешки отношения. Историята на едно семейство на сезонна работа през лятото, което живее на хълм в Странджа и пере завивките на местните хотели. Конфликтът се разпалва с настъпването на сушата и идването на сондьори, които трябва да извадят вода.

Режисьори: Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Сценаристи: Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков
Оператор: Крум Родригес
В ролите: Маргита Гошева, Стефан Денолюбов, Китодар Тодоров, Иван Савов, Милко Лазаров.
Анотация: Филмът е вдъхновен от действителен случай. Какво се случва с един честен железничар, който намира голяма сума пари на релсите и решава да ги предаде на властите?

Режисьори и сценаристи: Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Оператор: Крум Родригес
В ролите: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов.
Анотация: Филмът е създаден по действителен случай и разказва историята на Надежда - учителка по английски език в провинциален български град, която преследвана от дългове и лихвари решава да ограби банка.

„Възвишение”, 150’ – само на закриването – 8 септември

Режисьор: Виктор Божинов
Сценаристи: Виктор Божинов, Нели Димитрова, Милен Русков
Оператор: Антон Бакарски
В ролите: Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Филип Аврамов, Параскева Джукелова, Васил Михайлов, Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Румен Гавазанов.
Анотация: През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му правят Арабаконашкия обир. Сред групата осъществила обира са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полу-революционери, полу-разбойници. Двамата получават задача от революционерите да издирят Васил Левски и да му предадат писмо. Търсенето се превръща в истинско приключение и изпитание за двамата.
Филмът на Виктор Божинов е зрелищен и страстен. Започва като нихилистичен уестърн,

Късите филми на NO BLINK | #НеМигайте пред българското кино!
Студио, създадено с каузата - българското кино да стигне до максимален брой зрители.
За втори сезон в Пътуващото лятно кино с БНТ1
„Моята истина“ - 8' - режисьор Стефани Райчева. Детски.
„Пеперуди“ - 8' – режисьор Стефани Райчева. Детски. С участието на Койна Русева.
„Солено и сладко“ - 10' – режисьор Поли Генчева - История за баща и неговия син, останали сами на Коледа. С участието на Асен Блатечки.
„За какво служи хлябът“ - 10' – режисьор Ники Стоичков. С участието на Марта Вачкова.
„Серафим“ - 14' - режисьор Ваня Донева - по разказа на Йовков.
„Батмобил“ - 17' - режисьор Деян Барарев - комедия

5 късометражни филма от общоевропейската кампания ЕU&ME, стартирала официално през май 2018 г. и която се провежда във всички страни на ЕС . Филмите илюстрират как правата и ползите, на които се радват гражданите на ЕС, подобряват качеството на живота им. Целта на филмите е да започнат диалог с младите европейци за ролята на ЕС върху ежедневния им живот. В Пътуващото лятно кино с БНТ 1 са включени 5 филма от кампанията на известни европейски режисьори.

„Дебют“ – 4’ - режисьор Далибор Матанич
„Оона“ – 8’40’ - режисьор Зайда Бергрот
„Царят на купона“ – 7’50’’ - режисьор Йоргос Зоис
„Живата странноприемница“ – 8’40’’ - режисьор Матиас Хьоне
„Самотникът“ – 9’50’’ - режисьор Томаш Конецки

Кампании Виж повече