Инициативата „Вкусът на България“ срещна хотелиери и производители на храни
Дискусия в Банско събра представители на туристическия бранш, земеделски производители и институции в търсене на решение как българските храни и напитки, произвеждани в региона, да бъдат предлагани в ресторантите на курортите от Югозападна България. Така БНТ 2 започна разговорите по региони от своята инициативата „Вкусът на България“. Събирането на производители и хотелиери на едно място, по покана на кмета на община Банско Георги Икономов, се оказа полезно и за двете страни, тъй като те не само рядко комуникират помежду си, но и почти не се познават.
Асоциацията на хотелиерите в Банско предложи към местните туристически сдружения да се присъединят и производителите на храни от съответния регион. Това значително би улеснило деловите контакти. Хотелиерите упрекнаха производителите, че не са достатъчно активни в предлагането на стоката, която произвеждат.
Ресторантьорите предложиха да се създаде интернет платформа, която да информира какво се произвжда в региона, за да бъде облекчено намирането на местни доставчици за туристическите обекти. Хотелиерите от своя страна признаха, че заради пакетните условия, които се договарят месеци преди началото на активния сезон, ниската цена все още надделява над търсенето на автентичност и високо качество на храните в ресторантите.
Производители и ресторантьори се обединиха около идеята периодично да бъде организирана борса или фестивал на местния производител, за да могат собствениците на заведения за хранене да контактуват директно с производителите.
Председателят на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско Малин Бистрин увери производителите, че туристическият бранш в региона е достатъчно сплотен и има потенциал да ги подкрепи. Джеймс Хюз, хотелиер от региона, обърна внимание на необходимостта от формиране на единна борса за предлагане на местни храни и напитки, което значително би облекчило двете страни, а кметът на Белица Радослав Ревански се ангажира да организира пазар за местните продукти и, съобразно законодателството, да регистрира регионална марка на произведените продукти.
По време на дискусията „Вкусът на България“ собственици на малки хотели за пореден път поискаха да бъде приет закон за занаятчийските храни, който ще им даде възможност да предлагат на туристите приготвените от тях домашни храни. Най-много въпроси бяха отправени към председателя на областната структура на Агенцията за безопасност на храните д-р Стоян Мавродиев.
Упреците на производителите са към дългите и сложни процедури, които пречат на малките ферми и мандри директно да продават на ресторантите. Д-р Мавродиев подробно информира за две сравнително нови разпоредби в Закона за храните, които скъсяват пътя от фермата до ресторанта.
Кметът на община Банско Георги Икономов подчерта смисъла от системен диалог между производителите и туристическия бизнес в региона, защото запазването на местната идентичност е един от важните фактори, които формират неговата привлекателност.
Областният управител Бисер Михайлов, който също взе участие във форума „Вкусът на България“, пое ангажимента да съдейства заедно с местната власт да бъдат обобщени проблемите, които поставят производители и хотелиери, за да се търси тяхното нормативно решаване.
Инициативата „Вкусът на България“, част от кампанията на БНТ2 „Купувам българско“, провокира не само интереса на бизнеса, но и неговата инициативност.След края на форума в Банско от туристическия бранш врегиона съобщиха, чее взето решение до края на месеца да бъде проведена още една работна среща с производители на български храни и напитки, за да бъдат обсъдени практически стъпки за по-тясно сътрудничество.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News