„Най-добрият учител, когото познавам“: Димитрина Докимова

Поредният филм от съвместната кампания на БНТ1 и Министерството на образованието и науката „Най-добрият учител, когото познавам“ ще представи тази сряда (12 април) Димитрина Докимова, преподавател по география и заместник-директор по образователни технологии в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна.


Продуцент на поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ е Васил Христов, режисьор – Моника Якимова, а оператор - Емил Жупов.

Телевизионните портрети от кампанията „Най-добрият учител, когото познавам“ се излъчват всяка сряда в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1.

„Вярвам, че всеки от даден момент нататък има нужда да стане учител и да предаде знанията и уменията, които е придобил. Има няколко важни условия да започнеш работа в училище: да обичаш децата, да обичаш предмета, който преподаваш, да искаш да споделиш наученото и да не те е страх да се изправиш пред много предизвикателства“, споделя Димитрина Докимова.


Димитрина Докимова е завършила история и география в СУ "Св. Климент Охридски", а по-късно - регионално развитие и управление. През 2014 г. преминава обучението "Обещаващи лидери в образованието", реализирано от Международния институт за образование и Колумбийския университет. Носител е на награда за "Най-добър млад учител" на община Варна. Обича разнообразието и динамиката в работата си, която за нея е истинско приключение и смята, че всеки ден самата тя научава много от своите ученици. Инициатор и ръководител е на клуба по предприемачество във варненската математическа гимназията. Смята, че реформата в образованието е крайно наложителна, тъй като динамиката на промените както в икономиката, така и в социалната област изискват по-голяма гъвкавост от страна на преподавателите.

Въвеждането на интегрирани уроци, които да свързват няколко учебни предмета, е една от големите иновации в преподаването през последните години. Самата Димитрина Докимова акцентира в своите уроци върху връзката между отделните дисциплини, новите технологии и екипната работа и дава пример с географията, която дава пространственото виждане в начина, по който се разглеждат нещата, докато математиката помага в тяхното графично представяне и събирането на статистическа информация. Възпитаниците на математическата гимназия прилагат новите знания и в рамките на голям проект, свързан с програмата на Варна като европейска младежка столица.

„Щастлива съм, че преподавам предмет, който е пътешествие до най-красивите и интересни кътчета на Земята. Харесва ми, че именно географията кара учениците да мислят мащабно – да виждат разнообразието и различията в природата, населението, страните, да ценят красотата на България“, разказва в свое интервю Димитрина Докимова и смята, че всичко, не само в географията, а и в живота, е въпрос на мащаб – мащаб на идеите, на мислите, на мечтите.

Кампании Виж повече