Мотивите на негласуващите - „#Европа“ представя изследване, проведено с „Галъп“

Предаването „#Европа“ представя данните от специално изследване, проведено съвместно с „Галъп Интернешънъл“

09:55, 28.06.2019
Мотивите на негласуващите - „#Европа“ представя изследване, проведено с „Галъп“

На 30 юни (неделя), когато поредната среща на върха ще търси решение в спора за един от най-важните постове в Европа – този на председателя на Европейската комисия, „#Eвропа“ продължава с представянето на претендентите. Във фокуса на внимание тази неделя е Мишел Барние -главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел.

Търсенето на съгласие е основният инструмент в управлението на ЕС в периода между изборите. Последното гласуване за Европарламент у нас бе белязано от незадоволителна активност. Предаването „#Европа“ и „Галъп Интернешънъл“ насочват вниманието именно към причините, провокирали към отказ от гласуване. Данните от специалното проучване ще бъдат представени тази неделя.

Учениците от Националната търговска гимназия в Пловдив Николай Николов и Катя Кривчева са наградени от конкурса „Европа те чува“ за усилията си като доброволци да убедят повече от своите връстници да гласуват. В „#Европа“ те разказват за нелеката задача да мотивират младите хора, да бъдат активни.

Една от най-бързо разрастващите се модерни „епидемии“ са опасните движения срещу ваксинирането. Тези дни социалната мрежа Фейсбук обяви, че ще прикрива „антивакс“ публикации, а Световната здравна организация към ООН определи нежеланието или отказът от имунизация като „заплаха за напредъка“. Репортерът Цанка Николова и операторът Атанас Атанасов срещат зрителите с имунолога Велислава Петрова, която изследва научно проблематиката в най-големия институт за генетични изследвания в Европа и е посветила на темата докторската си дисертация в Университета в Кеймбридж.

Жителите на малкото селце в троянския Балкан отправят предизвикателство към лидерите в световното производство на млечни деликатеси Франция, Швейцария и Италия. Историята на зеленото сирене от Черни Осъм започва в началото на миналия век и развива традицията на старопланинските овчари, които през лятото извеждали стадата си на паша високо в планината, а в края на сезона се връщали в селото и носели сиренето, обвито в плътна зелена плесен. През 2007 година европейска експедиция на организацията „Слоу фууд“ открива уникалния вкус на българското зелено сирене. Как вкусът променя живота на село в „#Европа“ разказват Надежда Василева и операторът Лъчезар Ораков.

Гледайте предаването „#Eвропа“ в неделя (30 юни) веднага след обедните новини по БНТ1!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад