Намалява броят на малките земеделски стопанства у нас

19:35, 24.02.2017

Пет пъти е намалял броят на малките земеделски стопанства у нас. Това стана ясно на кръгла маса на изложението „Агра“ в Пловдив. За да се преодолее дефицитът, земеделското министерство разработва нови възможности за подкрепа на малките производители.

Илия Илиев отглежда 32 декара зеленчуци в село Чалъково. Продава ги на борсата в Плодовитово. За да превърне поминъка си в бизнес, той участва в програмата „Млад фермер“.

Илия Илиев – производител от село Чалъкови: "Не можем да се справим с бюрокрацията тук в България. Ние трябва да работим на полето, не да оправяме документи."

60 процента от селскостопанската продукция трябва да се произвежда в малки стопанства като това на Илия, казват специалистите от сектора. В България обаче те формират едва 25 процента като голяма част от продуктите отиват  за лична консумация.

Проф. Алекси Алексиев – катедра „Икономика“, Аграрен университет – Пловдив: "Пет пъти намаляване на техния брой. Аз смятам, че е загуба на българското земеделие това подценяване на тяхната роля в съвременната българска аграрна структура и невинаги адектватната политика спрямо тези стопанства. Разбира се, с тях се работи много по-трудно, защото те са много на брой, хората обикновено са с по-ниско образование."

От неправителствения сектор считат, че в сравнение с предишния програмен период  пред дребните дземеделски производители се отварят нови възможности.

Крум Христов – фондация „Земята – източник на доходи“: "Има възможности по линия на обвързаното подпомагане, при които производители на плодове и зеленчуци, особено животновъдите, които до този момент не бяха подпомагани с почти нищо, малко или много и те да влязат в тази система."

Вариант е и програмата за развитие на селските райони, но там обработката на документация е по-голяма.

Репортер: Нели Ангелова

Оператор: Александър Алексиев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад