Шарлийз Терон

Шарлийз Терон Родена е на 7 август 1975г. в малкото южноафриканско градче Бенони. Родителите й притежавали малка ферма и фирма за строителство на пътища. Перспективата да отглежда крави никак не се харесвала на малката Шарлийз и тя решила, че...

Шарлийз Терон

Родена е на 7 август 1975г. в малкото южноафриканско градче Бенони.

Родителите й притежавали малка ферма и фирма за строителство на пътища. Перспективата да отглежда крави никак не се харесвала на малката Шарлийз и тя решила, че ще направи всичко възможно, за да избяга от тази участ. На 6 годишна възраст тя започва да се занимава с танци, а след няколко години вече мисли за професионална кариера в областта на балета. На 13 годишна възраст Терон е приета в балетна школа в Йоханесбург.

По съвет на своята майка Терон решава да смени навреме своето амплоа и заминава за Италия, за да опита късмета си като модел.

На 14г., тя вече се издържа от модните си изяви, а на 16 печели първо място в конкурс за модели.

Само след година, обаче тя осъзнава, че не желае да я възприемат само като красив обект и отново се връща към първата си страст - балета. Постъпва в престижна балетна школа в Ню Йорк. Желанието й да стане професионална балерина така и не се сбъдва - травма в коленете слага край на мечтаната балетна кариера.

След този неуспех Шарлийз решително се отправя към Лос Анджелис, за да опита късмета си във филмовата индустрия.

И там, случайността я среща с подходящия човек. Тя е в една банката, където банков служител отказва да й изплати чек - Шарлиз му изиграва невероятна сцена, на която за късмет става свидетел холивудски откривател на таланти. По това време Шарлийз няма пари, няма и идея за бъдещето си - тя просто се съгласява с предложението да започне актьорска кариера. Само 8 месеца след пристигането си, тя започва да работи върху изчистването на южноафриканският си акцент и да взима уроци по актьорско майсторство. Скоро получава и първата си роля във филма "Два дни в долината"(1996). След прослушване, е одобрена за ролята на Тина във филма на Том Хенкс номиниран за "Оскар" - "Това, което правиш".

След участието й в романтичната комедия "Процес и грешка", Шарлийз попада в компанията на Киану Рийвс и Ал Пачино в "Адвокат на дявола".

Филмът има голям успех и към актрисата започват да валят предложения.

През 1998г. тя получава първата си главна роля във филма на Дисни "Могъщият Джо Янг"(1998).

В "Жената на астронавта"(1999), тя е жената на астронавта Спенсър Армакост - в ролята Джони Деп

Следва участието й в криминалния трилър на режисьора Джон Франкенхаймер "Хазартни игри" (2000), където неин партньор е Бен Афлек.

В "Легендата за Багър Ванс"(2000) на режисьора Робърт Редфорд тя играе красивата Адел, а нейни партньори са Уил Смит и Мат Деймън.

2001г. Шарлийз Терон се снима с Робърт Де Ниро в екшъна "15 минути".

В "Месец любов"(2001) Tерон отново е партньорка на Киану Рийвс. Ролята на неизлечимо болната Сара е предпочетена от актрисата, която по същото време има предложение за главната роля в "Пърл Харбър".

Шарлийз показва силата си и като екшън героиня във филма на Гари Грей "Италианска афера"(2003). В него тя е дъщеря на крадец от класа и е майсторка по разбиване на сейфове. Тази година актрисата получи своето признание, несъмнено заслужено - награда "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра актриса в главна женска роля. Става въпрос за проститутката Айлийн в драмата "Чудовището"(2003) на режисьора Пати Дженкинс, създадена по действителен случай. За да направи реална своята героиня, която е сериен убиец, Шарлийз наддава цели 30 килограма.

Кампании Виж повече