Според месопроизводители некомпетентното говорене в медийното пространство насажда страх към консумацията на определени храни у хората. Това заяви Кирил Вътев в студиото на предаването "Вотът на потребителя", което продължава кампанията на БНТ2 "Купувам българско". Гостите в студиото дебатираха на тема "За или против колбасите".
Специалистът по здравословен начин на живот д-р Цветанка Янакиева намира за смущаващи три неща в съдържанието на колбасите.
"Количеството на сол, общото количество на мазнини и добавки, тези познати на всичките Е-та, които в някои колбаси, съм си правила труда да ги броя и в български, и в чужди. Има продукти, в които съм изброявала по 9-10 Е-та", заяви д-р Цветанка Янакиева - специалист по здравословен начин на живот.
Кирил Вътев смята, че потребителите трябва да са запознати много добре с това какво означават Е-тата, защото обикновено за тях се говори като за отрова. В колбасите например се добавя Е250 или т.нар. натриев нитрит. "Натриев нитрит се влага в колбасите откакто светът е започнал да преработва месото, защото той освен, че е консервант, е и цветообразовател - естествен", отбеляза той и добави: "Но той се слага в такива минимални дози. Не мога точно да кажа, но примерно на 100 килограма се слага грам. Колбасите далеч не са продуктите с най-много Е-та. Не искам да говоря къде има най-много, но без Е номера ще настанат много масови хранителни натравяния."
Специалистите предупреждават, че прекаленият прием на протеини може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб и цироза. И съветват да консумираме всяка храна в умерени количества, защото дори най-полезната и здравословна в завишено количество може да ни навреди.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News