„БНТ Представя“ Стефан Савов – „Един благородник в политиката“

Гледайте портретния документален филм тази сряда от 21:00 часа по БНТ 1

13:26, 20.02.2024
„БНТ Представя“ Стефан Савов – „Един благородник в политиката“

На 21 февруари, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ Представя“ гледайте филма „Един благородник в политиката“, посветен на 100 години от рождението на Стефан Савов – политик и преводач.

Броени дни преди официалната телевизионна премиера на „Един благородник в политиката“ специална прожекция в Българския културен център в София събра творческия екип на филма и специални гости.

В портретния документален филм „Един благородник в политиката“ за Стефан Савов и неговата неизменна роля в установяването на демократичните процеси у нас пред камерата на БНТ говорят проф. д-р Екатерина Михайлова, Златка Русева, проф. Янаки Стоилов, доц. д-р Михаил Груев, Лъчезар Тошев, Димитър Стефанов, Моньо Христов, Красимир Григоров. Режисьор на филма е Татяна Пандурска, сценарист е Весела Смилец, оператор е Стефан Врачев.

Син на индустриалеца и министър на финансите Димитър Савов, роденият в София на 8 януари 1924 г. Стефан Савов следва право в СУ „Св. Климент Охридски“. След като се дипломира, преследван и репресиран от комунистическия режим, не получава възможност да практикува като юрист. До 1989 г. работи като строителен работник, както и като преводач от испански език. Превежда над 30 книги, сред които произведения на Алехо Карпентиер и Пабло Неруда, бива избран за заместник-председател на Съюза на преводачите в България.

След 10 ноември 1989 г. Стефан Савов се включва активно в обществено-политическия живот – става председател на възстановената Демократическа партия, един от създателите и лидери на Съюза на демократичните сили (СДС), народен представител е в 7-ото Велико народно събрание и председател на 36-ото обикновено народно събрание.

Гледайте филма за Стефан Савов – „Един благородник в политиката“ – на 21 февруари, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Последвайте „БНТ Представя“ във Facebook и YouTube

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад