„В кадър“ по БНТ е филмът „Фердинанд – погребаният цар“

За споровете около личността на царя – гледайте тази вечер от 22:00 ч. по БНТ 1

10:57, 12.07.2024
„В кадър“ по БНТ е филмът „Фердинанд – погребаният цар“

Тази вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Фердинанд – погребаният цар“.

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България. Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец „Врана“. Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му. През 1942 г. Старият цар пише от Кобург до генерал Петър Марков: „Аз живея в едно непоносимо за мен изгнание.“, а до Екатерина Каравелова: „…аз винаги ще обичам България, но сега далеч от нея, аз милея за нея.“

И днес споровете около личността на царя продължават. Той полага основите на модерна България, но и е сочен като основния виновник за двете национални катастрофи. Документалният филм задава въпроса – дали не трябва по християнски най-после да простим, ако не на владетеля, поне на човека Фердинанд.

Вижте какво още разказа авторът на филма – журналистката от БНТ Елиана Димитрова – в предаването „Денят започва“ ТУК.

Режисьор на филма „Фердинанд – погребаният цар“ е Миглена Атанасова, оператор е Анна Андреева, монтажът е дело на Анета Дешова, графичен дизайн – Диляна Трайкова, изп. продуцент е Весела Смилец.

Гледайте „В кадър“ в петък от 22:00 ч. след „Панорама“ по БНТ 1

Намерете поредицата „В кадър“ във Facebook и YouTube

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад