„В кадър“ по БНТ е филмът „Откровенията на Соломон от Видин“

12:33, 07.07.2023
„В кадър“ по БНТ е филмът „Откровенията на Соломон от Видин“

Тази вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Откровенията на Соломон от Видин“, посветен на Соломон Аладжем – един от големите благодетели на дунавския град.

Соломон Аладжем не напуска Видин през 1948 г. и не се преселва в Израел, защото Видин е градът на сърцето му. През 1922 г. той открива първото звуково кино в града – „Кале“, в което влага значителни за онова време капитали. Пословично честен и демократ по убеждения, Соломон Аладжем дава всичко от себе си за просперитета на града – освен кино, строи училище, дарява средства за паметници, основава колоездачно и просветно дружество. Пише история на Видин и спомени за художникa Жул Паскин, който е негов връстник и съученик.

След 9 септември 1944 г. имуществото на Соломон Аладжем е национализирано. Няколко години преди да почине – през 1976 г. на 91-годишна възраст – пише писмо до общината, в което разказва за всичко, което е направил за Видин, като нарича това писмо „Моята изповед“. Режисьор на документалния филм „Откровенията на Соломон от Видин“ е Росен Елезов, сценаристи са Весела Петрова и проф. Вили Лилков, оператор – Ивайло Стоянов.

Вижте ТУК какво разказа за филма Весела Петрова в „Денят започва“

Гледайте „В кадър“ и документалния филм „Откровенията на Соломон от Видин“ – на 7 юли, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

Намерете поредицата „В кадър“ във Facebook

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад