„В кадър“ по БНТ е филмът „Среща в Банат“ – как банатските българи в Румъния съхраняват българските традиции и обичаи

Гледайте на 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

16:53, 01.06.2023
„В кадър“ по БНТ е филмът „Среща в Банат“ – как банатските българи в Румъния съхраняват българските традиции и обичаи

На 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Среща в Банат“, посветен на наследниците на банатските българи в селата Винга и Стар Бешенов и в град Тимишоара в Румъния.

Повод за срещата в Банат на екипа на Българската национална телевизия и банатската общност са прожекциите на филми на РТВЦ-Русе, снимани преди десетилетие по същите тези места, като сега зрителите им са порасналите участници в кинолентите и техните семейства.

Документалният разказ ни пренася в района на Трансилвания, Румъния и ни запознава с духовните представители на банатските българи – свещениците от Римокатолическата църква, съхранили тяхната вяра при бягството на предците им след разгрома на Чипровското въстание. В повествованието участват също общественици и учители от българското училище в Стар Бешенов, както и журналисти, които издават вестника на банатските българи в Тимишоара. Екипът на БНТ се среща с всеки един от тях и в рамките на броени дни надниква в тяхното ежедневие, в начина, по който българската общност на т.нар. павликяни – както те самите се наричат – се веселят и съхраняват българските народни песни, традиции и обичаи.

Филмът продължава линията в мисията на обществената телевизия – да поддържа чувството за принадлежност, култура и традиции сред българските общности зад граница.

Автор и режисьор на „Среща в Банат“ е Калчо Петков, оператори са Пиц Даниел и Деян Маринов, изпълнителен продуцент – Весела Смилец, редактор – Виолета Никифорова, звукорежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, видеотехник – Радослав Киров, организатор – Светлана Петрова, а монтажът е дело на инж. Павлина Иванова.

През април 2023 г. ръководителят на РТВЦ-Русе Калчо Петков бе удостоен с наградата „Достоен българин“ за работата му с българската общност в Румъния и Молдова.


Гледайте „В кадър“ и документалния филм „Среща в Банат“ – на 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад