Александър Марков със специалната награда „Гореща точка Украйна“ на Web Report 2022

Журналистът от БНТ е отличен за цялостно отразяване на войната в Украйна

17:46, 01.06.2022
Александър Марков със специалната награда „Гореща точка Украйна“ на Web Report 2022

Журналистът от Българската национална телевизия Александър Марков получи специалната награда – „Гореща точка Украйна“ – на конкурса за чиста журналистика Web Report 2022. Репортерът на „По света и у нас“ е отличен за поредицата му от репортажи за войната в Украйна, излъчени в ефира на обществената телевизия.

„Тази награда е изключителна чест. Искам да изразя своята огромна признателност към Българската национална телевизия – във времена, в които всички медии твърдят, че правят уникални неща, Българската национална телевизия успява да прави наистина уникални неща и това е видно.“, сподели Александър Марков на официалната церемония по награждаването на победителите в петото издание на конкурса, организиран от Dir.bg.

Специалната награда „Гореща точка Украйна“ на Web Report 2022 е поредно признание за Александър Марков, който в края на месец май беше отличен от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ в категорията „Новинарски репортаж“ за репортажа му от украинския град Краснохоривка.

Александър Марков беше първият български журналист, който отрази пряко от територията на Украйна началните часове на военните действия на Русия срещу Украйна. Репортажите му – в екип с оператора Владимир Богдански и видеотехника Роберт Вецов – станаха част от международния Евровизионен видеообмен, като бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии. Техните свидетелски разкази показаха в ефира на Българската национална телевизия събитията от първо лице – как живеят местните хора в страх и несигурност, ужаса на военните действия, живота под обстрел и ежедневието без електричество и вода.

Гледайте видео от церемонията Web Report 2022 ТУК

Репортажите на Александър Марков от горещите точки на Украйна гледайте ТУК

Новините в развитие следете на BNTNEWS.BG

Александър Марков е завършил „Журналистика“ и „Международни отношения“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и вече 10 години е международен репортер в БНТ. Отразявал е протестите през 2013-2014 година, миграционната криза, избори и референдуми в Италия, Турция, Гърция, Северна Македония, посещението на бившия американски президент Доналд Тръмп в Полша и срещата му с българския премиер в Белия дом, президентските избори в САЩ през 2020 година, срещата на върха САЩ-Русия в Женева и още редица ключови събития по целия свят – от Южна Корея до Северна Америка и от Норвегия до Египет. Александър Марков е единственият журналист от България, отразил най-голямото военно учение на НАТО в Норвегия. Александър Марков е водещ на онлайн проекта „Политиката без маска“, продуциран специално за YouTube канала на БНТ.

Следете най-актуалните новини на Facebook страницата на "По света и у нас"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад