БНТ със специални интервюта с представители на руската опозиция

16:58, 05.10.2023
БНТ със специални интервюта с представители на руската опозиция

Българската национална телевизия ще излъчи в емисиите новини „По света и у нас“ и в предаванията на дирекция „Новини и актуални предавания“ специални интервюта с представители на руската опозиция, които през последните години живеят извън Русия. Поредицата със заглавие „Говори опозицията“ ще покаже какво мислят и какви действия предприемат критиците на Кремъл.


Алексей Арестович, Гари Каспаров, Иля Пономарьов, Константин Егерт, Николай Атьоменко, Алексей Черкасов и Михаил Крутихин застават пред репортера Николай Кръстев и оператора Цветан Благоев в Талин, където се провежда петата конференция на руската опозиция. Там е било потвърдено формирането на единен политически център, който да я представя пред света. Той включва и т.нар. военно крило, организациите Легион „Свобода за Русия“ и Националната републиканска армия на Русия. Това са бивши руски военни и доброволци, преминали на страната на Украйна след руската инвазия. Общата им численост вероятно надхвърля 1200 души, а дейността им стана публично известна за първи път през пролетта на миналата година.


Иля Пономарьов казва пред БНТ: „Главната ни задача е поход към Москва, нещо подобно или близко до това, което направи господин Пригожин, само че със знак плюс. От своя страна Пригожин доказа, че това е работоспособен сценарий и целият свят съответно видя това. Това ускори процесите в нашите руски подразделения и на фронта.

Но има и обективни фактори и един от тези въздържащи фактори е разпокъсаността на руската опозиция. За съжаление много и от моите колеги мечтаят за това, че Украйна сама ще се справи, сама ще победи всички, а след това те на бял кон ще пристигнат в Москва и ще управляват.

Тъкмо това не може да стане и аз се радвам, че тук сега на форума на „Свобода за Русия“ се стигна до извода, че трябва открито да подкрепим силовата компонента. Да се подкрепят руските подразделения, които действат на фронта, каквато резолюция днес форумът прие и това разбира се е важен етап, остава само Михаил Ходорковски, който много пъти се е изказвал, че също се придържа към силовата съпротива, като заяви при това, че е готов да подкрепи Пригожин, дори той се съгласи, че трябва да поддържаме не Пригожин, а Легиона „Свобода за Русия“. И тогава, смятам, че ние в стройни редици ще се отправим към нашата обща победа.“


Алексей Арестович: „За мен България винаги е била интересна страна и едва ли би могло да се намери по-близка до нас нация от всички източноевропейски съседи, затова за мен е голяма чест да се обърна към Вас, благодаря от все сърце.“


На въпрос за войната в Украйна и действията на Путин Алексей Арестович отговаря:


„Тази война се крепи изцяло върху волята на един човек – Владимир Путин. Той може да я прекрати и след петнайсет минути – ако сметне, че му е изгодно – да я прекрати, а може и да я проточва още две години, изпращайки в огъня на войната живота на стотици хиляди руснаци, да източва ресурси. Засега виждаме, че той се готви според програмата на руския бюджет една трета да изразходва за отбрана. Той увеличава разходите за отбрана – готви се за дълга изтощителна война. Смятам, че неговата програма минимум е да задържи до изборите в САЩ. Като имаме предвид дискусиите за намаляване помощта за Украйна, и изобщо за това, че Десантес се договори, че Украйна не бива да се приема в НАТО. Позицията на Тръмп ни е известна – да сключи някакво споразумение в своя полза. Минимум до изборите в САЩ той ще протака, ще се мъчи да протака, ако не възникнат някакви глобални фактори, които да го накарат да промени това“.


Интервюто с Алексей Арестович можете да гледате тази вечер, 5 октомври, в централната емисия „По света и у нас“ от 20:00 ч. по БНТ 1 и на 6 октомври, петък, от 16:30 ч. в специализираното предаване за международна политика по БНТ 1 – „Светът и ние“.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад