Кой е „живата торпила“ Димитър Списаревски – тази седмица в „История.BG“

Повече за първия български боен летец- изтребител гледайте в понеделник от 21:00 ч. по БНТ 1

11:15, 08.01.2021
Кой е „живата торпила“ Димитър Списаревски – тази седмица в „История.BG“

„Аз съм се венчал - за България! Не ни трябват никакви чужденци! Ние сме българи! Трябва да браним всичко българско! Името на България трябва да стои най-високо в сърцата ни. Нашата единствена идея трябва да бъде България! Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат страната ми!“. Това са думи на първия боен летец-изтребител, направил през 1943 г. въздушен таран в боя за небето над София - „живата торпила“ Димитър Списаревски.

„Отстъплението в боя му беше чуждо, противно, невъзможно! Той влизаше в боя така, както някога суровият войн на Спарта е изпълнявал повелята на майка си, която като му връчвала щита, казвала: „С него - или на него!“, разказва за Димитър Списаревски въздушният ас на България ген.-майор Стоян Стоянов.


В понеделник, 11 януари, в студиото на „История.BG”, водещият Георги Ангелов ще разговаря с ген.-майор Димитър Петров (командир на ВВС на РБ, военен летец, пилот I-ви клас), полк. проф. д-р Димитър Недялков (военен летец, пилот I-ви клас, преподавател в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ във Военна академия), Адела Пеева (режисьор-документалист, автор на филма „В търсене на Списаревски“) и полк. доц. Мануш Христов (преподавател във факултет „Авиационен“ на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия).


Гледайте предаването „История.BG“ в понеделник (11 януари 2021 г.), от 21:00 ч., по БНТ 1.

---------------------------------------------

За предаването

„История.BG“ е проект на БНТ 1, посветен на значимите събития и личности от историята на България. Той е създаден по случай шест от значимите исторически събития с кръгли годишнини за периода октомври 2012 – октомври 2013 година. Поради изключително големия интерес на зрителите към него, БНТ 1 го разширява, продължава и излъчва всеки понеделник дискусия по различна тема.

Националната медия отбелязва по-важните за България исторически годишнини с репортажи и предоставя трибуна на специалисти, които изразяват мнението си в тематични дискусии. Публиката има възможност да вземе участие в дебата по спорните теми и въпроси, свързани с историческите дати и подробностите около тях.

Водещ на предаването е журналистът Георги Ангелов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад