Паметен момент за България, Ивет Горанова получи златен олимпийски медал

15:59, 05.08.2021
Паметен момент за България, Ивет Горанова получи златен олимпийски медал

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Ивет Горанова се качи на най-високото стъпало на олимпийската стълбичка. 21-годишната българка спечели златото в турнира по карате, категория до 55 килограма. Това е първа олимпийска титла за България от 2008 година насам.

Българката Ивет Горанова преживя най-емоционалния момент в своя живот. Ивет Горанова се качи "на върха на света" – на най-престижната спортна стълбичка – олимпийската. Ивет Горанова спечели златен медал за България в каратето на Игрите в Токио.

Нашето прекрасно 21-годишно момиче взе своето отличие, окачи го на гърдите си, сложи ръка на сърцето си, а след това се наслади на химна на България.

И въпреки че маската пречеше на лицето, цялата ни страна видя как пее „Мила Родино“ с пълно гълро. И със сълзи в очите!

Паметен момент за България.

„Не мога да опиша какво усетих, краката ми трепереха на стълбичката, неописуемо преживяване. Никой не може да го разбере. Толкова години и толкова лишения, най-накрая сме на върха“, сподели Ивет Горанова за БНТ след успеха.

Ивет Горанова спечели олимпийска титла, след като триумфира в турнира по карате, категория кумите до 55 килограма. Това е първа олимпийска титла за България от 2008 година насам, когато Румяна Нейкова стана шампионка в гребането.

Във финала на надпреварата 21-годишната българска каратека победи украинката Анжелика Терлюга с категоричен резултат - 5:1.

България вече има пет медала от Олимпийските игри в Токио - злато на Горанова, сребро на Антоанета Костадинова в спортната стрелба, два бронза за Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата, както и сигурен медал за боксьорката Стойка Кръстева, която в събота ще се бие във финала на категория до 51 килограма.

През ноември 2018 г. Ивет Горанова участва в предаването на БНТ 3 „Аз съм…“

Днес пред камерата на БНТ тя сподели: Успях да постигна най-голямата цел в живота си

"Не мога да опиша емоцията, която изпитах на най-високото стъпало на почетната стълбица. Краката ми трепереха, не можех да контролирам емоциите си. Това е незабравимо преживяване, никой не може да го разбере", заяви през сълзи златната ни медалистка.

"Искам да кажа на всички в България да празнуват за медала. Ние го направихме, ние успяхме. Толкова години, толкова лишения и най-накрая сме на върха. На първо място искам да благодаря на мотивационния ми треньор, през последните два месеца беше всеки ден до мен и ме изкарваше от всякакви дупки. Той беше един от главните виновници за този успех. Искам да благодаря на всички от Българската федерация по карате и на Олимпийския комитет", искрена бе 21-годишната ни олимпийска шампионка.

"Много лишения, много труд, много емоции преживях и постоянно се опитвах да съм на върха и да не обръщам внимание на негативните енергии. Това ми беше най-голяма цел в живота и аз успях да я постигна. Ноември месец има Световно първенство - отиваме за златото и там!", зарече се каратистката.

"Мога да кажа на всички критици на българските състезатели, че не са прави, защото българският спорт има нужда от подкрепата на всички българи. Аз мисля, че всеки един от българската делегация е дошъл в Токио за златния медал и е дал всичко от себе си, за да го спечели", заяви Ивет Горанова пред камерата на БНТ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад