Предаването за разследваща журналистика на БНТ „Следите остават“ с нов сезон

Разследващата журналистка Богдана Лазарова показва второ трансгранично замърсяване по границата със Сърбия

11:38, 21.10.2022
Предаването за разследваща журналистика на БНТ „Следите остават“ с нов сезон

Новият сезон на единственото телевизионно предаване за разследваща журналистика у нас – „Следите остават“ на Българската национална телевизия с автор и водещa разследващата журналистка Богдана Лазарова – започва на 22 октомври, събота, от 16:30 ч. по БНТ 1.

Екипът на „Следите остават“ се натъкна на второ трансгранично замърсяване по границата със Сърбия, след като през юли показа как оловно-цинковата мина „Подвирови“ над Босилеград в Сърбия застрашава със замърсяване Кюстендилска област с олово, цинк, мед и дори арсен, а журналистите на БНТ бяха нападнати с камъни от директора на мината.

Този път мината край сръбския град Бор е причинила огромно замърсяване на 4000 декара в района на град Брегово, Видинско, които са извадени от регистъра на земеделските земи. Проучванията са категорични, че над 50% от площта на българската част по поречието на река Тимок са замърсени още отпреди 30-40 години, когато мината е заработила, а жителите на Брегово се страхуват, че замърсяването продължава и днес.

Мина „Бор“ причинява огромно замърсяване и непоправима вреда и в Сърбия – екипът на „Следите остават“ посети сръбското село Кривел, от което са се изселили над 200 семейства и предстои преместване на цялото село. „Следите остават“ потърси и становището на двете сръбски министерства, които отговарят за тази дейност – Министерството на опазване на околната среда и Министерството на минното дело и енергетиката, както и българското МОСВ.

Гледайте „Следите остават“ на 22 октомври, събота, от 16:30 ч. по БНТ 1

Последвайте „Следите остават“ във Facebook и YouTube

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад