Семейната сага "Имението" през уикенда по БНТ 2

Какво ще остане след 45 години от една богата фамилия с най-плодордната земя на Пиренеите и в Европа?

18:30, 14.07.2022
Семейната сага "Имението" през уикенда по БНТ 2

На 16 и 17 юли БНТ 2 ще излъчи двусерийния игрален филм "Имението".

45 години минават през една земя и едно семейство в история, разполовена от промените между умиращия ред и мрака в новата реалност.

"Имението" е сага за фамилия Фернандес - собственици на една от най-обширните и плодородни земи в Европа, на левия бряг на река Тагус. Тук е Барока Д'Алва, където от 1946 започва животът на патриарха Жоао Фернандес, на неговите ратаи и наследници.

Фернандес владеят 39 000 хектара, които раждат богата реколта от пшеница и ориз. Тази голяма земя се явява техният затвор или залог за оцеляването им, преди и след Революцията на карамфилите от 1974, когато военен преврат слага края на режима на Антонио де Оливейра Салазар и трябва да започне демокрацията. Последствията се виждат през 1991...

Хрониката е разполовена във времето.

През 70-те години на ХХ век Жоао Фернандес е непоколебимият арендатор, към когото се обръщат от Правителството за подкрепа на колониалната политика в Африка, по-специално Ангола.

Той е суров и лоялен фермер, с образа на силния мъж през годините. Съпругата му Леонор е дъщеря на високопоставен генерал. Тя е красива, но отдавна не го привлича така, както тъмнооката Роза - жена на неговия управител и дясна ръка - Жоаким. Леонора е наясно. Съпругът й пренебрегва не само нея, но и малкия им син Мигел. Интересува се предимно от работниците си, а между тях назрява бунт, имат и лидер, движат се към революция...

В началото на 90-те години Фернандес губи контрол над собствеността и семейството. Няколко банки настояват да продаде земята си, за да изплати дългове. Той отказва.

Залезът започва. В сянката му е силуетът на човек, който не е нито звяр, нито богат идиот. Някога Фернандес е подкрепял Салазар, после не отхвърля Революцията. Той невинаги е приветлив, но е открит, прагматичен и предпочита да лети ниско. Не се стреми към елита в Лисабон, предпочита провинцията, толерантен е към промените, дори и да не е съгласен с последиците. Но докога...

След почти половин век силният Фернандес е сам, общува само с коня си и не вижда светлина в бъдещето. 20-годишният му син Мигел е наркоман, съпругата му не издържа, дъщеря му страда, децата му не оправдават надеждите освен един, който може да има всичко освен обичта на баща си.

Сред зеления простор още се белее "Имението". В далечината като зловеща корона се откроява хълмът с маслините, единствен свидетел и мълчалив съдник на смъртта и раздялата в Барка Д'Алва.

Режисьор на филма е Тиаго Гедеш.
В ролите: Албано Жеронимо, Сандра Фалейро, Мигел Боржиш, Жоао Висенте, Ана Вилела да Коста, Филипе Варгас, Луис Гарсия, Виктория Гуера, Едуардо Агилар, Жоао Педро Мамеде, Беатрис Брас и др.

Повече за филма може да прочетете ТУК

Гледайте семейната сага "Имението" на 16 юли от 20:50 ч. и на 17 юли от 20:55 ч. по БНТ 2!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад