Войната на буквите, 10 епизод

Държава: България
Епизод: 10
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 10 епизод
В предаването
Всички епизоди

В Преслав новината за буквите на кирилица стига до двореца. Петър иска мир и предпочита тези букви да изчезнат и да бъдат скрити. Вместо това поръчва да се преписват на глаголица гръцките книги, изпратени му в подарък от Лакапин, за което царят не жали средства, въпреки че народът вече гладува.

Патриархът посещава пещерата и е вбесен, когато Баян му признава, че е загубил Евангелието. Виновният Вениамин търси начин да се самонакаже - с ослепяване, но е спасен от "пророка" Илия. Илия е бил свещеник, захвърлил расото преди 6 години заради религиозното лицемерие. Загубил е най-близките си от глад, докато поповете се тъпчели с месо и през постите.

Макрена страда заради убийството на годеника си Слав, но бързо се съвзема. Около Баян се събира дружина и много бедстващи хора. Заедно се учат да пишат на кирилица от свитъците, които Вениамин намира в пещерата. Чакат и момента, в който Влад ще се отправи към Константинопол с Евангелието. Когато нападат свитата му, не го откриват в багажа. А самият Лакапин изобщо не е склонен да даде на Влад царство заради "тайната на буквите", която толкова много искаше доскоро.

Мариам е подведена от Сурсувул и вместо на пазар, е отведена в гората, а оттам - в манастир. Тя става монахиня Ефросина, но за кратко. Мариам намира гребена си и скоро намира и начин да избяга. Връща се тайно в Преслав и иска хазната.

Царица Ирина играе шах с Петър и все още отлага съпружеска интимност. Царят не я притиска, но все пак я предупреждава, че задачата й е да роди наследник.

В банята Христофор разказва на Сурсувул история за скритото минало на кавхана. В резултат, всички свидетели са избити, а Христофор е пощаден, ако веднага напусне Преслав.

Баян е объркан и търси упование на гроба на баща си. Там се разкрива дълго пазена тайна. Баян и Вениамин са братя-близнаци, синове на царя, който през деня е бил Симеон, а през нощта - Черноризец Храбър.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад