Войната на буквите, 12 епизод

Държава: България
Епизод: 12
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 12 епизод
В предаването
Всички епизоди

Затвореният "пророк" Илия е посетен в килията от цар Петър, на когото отказва предложение за свещеничество, защото "не иска да продаде душата си". Илия е осъден на смърт за назидание на еретиците. Спасен е от Сурсувул, който търси спасение за своята душа и връзка с Бога, но не на небето, а на земята.

Баян се среща с Ирина, която му донася папируси вместо очаквания куриер. Баян води Ирина в пещерата, показва й буквите и очаква от нея разбиране - защо мисията за един народ е по-важна от тяхната любов.

Срещата им е проследена от "верния" евнух на Ирина, който вече служи на Мариам и й докладва. В резултат, Петър напада пещерата, докато Баян не е там - изгаря преписите и залавя всички освен Вениамин, който успява да се скрие.

Докато Петър се моли в църквата, пред него се явява точно Вениамин, за да му съобщи, че е негов брат, близнак на Баян, отхвърлен от майка им. Петър е разтърсен и заповядва да затворят Мариам в тъмница.

Баян се предава в двореца, за да освободят хората, заловени в пещерата. Ирина му обещава, че тяхното дете ще пише с български букви.

Илия е жив, той ще води дружината на Баян и ще носи свещеното име Бого(у)мил. Баян ще се оттегли в манастир, с монашеското име Никодим.

Патриархът се появява, за да кръсти детето на Влад и да вземе от него онова, което не му принадлежи - Евангелието. Предава го на селско семейство. И Патриархът, и семейството са убити от предателя Влад. Оцелява едно вцепенено от ужас дете, което намира Сурсувул, лутащ се в гората - между вярата и спомените си. Момичето трудно му се доверява, но накрая му показва скритото Евангелие.

Мариам крещи от тъмницата. Единственият, който я чува е нейният отхвърлен син - Вениамин. Той я спасява, воден от своята доброта и разбиране за дълг на син към майка.

През цялото време маджарите настъпват срещу българите, а Петър още не е взел решение за отпор. Затова боилите канят Баян да поведе войската. Петър го подозира в користни намерения - за властта, за трона, за Ирина.., но след кратък братски дуел Баян му доверява "Тайната", с която неговата дружина и царската войска заедно ще посрещнат деня и врага, защото "Без народ и държава, няма и букви".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад