Войната на буквите, 4 епизод

Държава: България
Епизод: 4
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 4 епизод
В предаването
Всички епизоди

Както очаква Сурсувул търпението на българите пред стените на Константинопол побеждава. Лакапин е готов на всичко за мир - с договор. Слабоватият цар Петър за първи път проявява решителност - "ако не получи това, което иска, ще си го вземе с битка". Лакапин го знае и се съгласява на условията - дава градове, още данъци и...внучка си Мария за царска съпруга на Петър. Не казва докрай за цената на мира на Мария, но тя разбира за сделката от огледа и въпросите на Сурсувул и решава да избяга с пари и с прислужницата си към някое пристанище. И двете бегълки са заловени на пазара.

През това време освободеният от тъмницата на ромеите Баян търси Черноризец Храбър и "Тайната на българите", която им носи победи във всяка битка". Това е условието на Лакапин за свободата на Баян, като и на него ромейският владетел е обещал Мария за съпруга, ако му донесе това, което иска. Баян стига до манастира с книгите и открива в библиотеката таен вход към пещера. Там намира букви на стената и среща странен слепец, който сам не знае кой е. Дочува и разговор, в който предупреждават слепеца да не разказва на княза нищо. По пътя в гората Баян намира обесен монах.

В отряда на Влад Макрена е ранена, но отказва помощ. Един от войниците се вглежда в образа й и я следва в града, докато тя пазарува като жена.

Междувременно в двореца Мариам постоянно крои коварни планове. Изпраща убиец за първородния син на Симеон - Михаил. После лично отива във Филипополис да провери резултата. Михаил я посреща гордо и студено и дава ясен знак, че знае за подлите й намерения. Главата на нейния пратеник-убиец е в кладенеца, от който тя ще трябва да пие вода...За утеха в двореца Мариам се сближава и кани в спалнята си един от старите царски поданици - Тарах, който й засвидетелства своята вярност...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад