Войната на буквите, 7 епизод

Държава: България
Епизод: 7
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 7 епизод
В предаването
Всички епизоди

Наближава сватбата на българския цар Петър с византийската принцеса Мария. Двамата се срещат за първи път в Костантинопол. Петър харесва Мария, тя също не е разочарована от царя. За да подсигури безопасността на тържеството, Петър ще отведе болнавия внук на Лакапин - Роман, на лечение в български минерални бани. Това ще бъде залогът срещу евентуално ромейско коварство. Мария избира като българска царица да носи името Ирина, което означава "мир".

По същото време Баян, заедно със слепеца Вениамин и с монаха, разкрил му истината за българицата или кирилицата, бърза да стигне навреме с "тайната на буквите" . Пътят му към Херсон е белязан от събития и поличби. Първо срещат баща с болно дете, което Баян успява да излекува и съживи с буквата "Ж" - "Живот", но той съвсем не се мисли за "магьосник" . После са нападнати от разбойници - монахът е убит, слепецът едвам се спасява, а Баян е тежко прорязан с меч. Раната му може да е смъртоносна. В манастира шият прореза, Баян е в безсъзнание, но чува воя на вълците. Той се изправя отново, за да разбере от монасите, че е "Ичи Баян" - "Избраният", който ще спаси не един народ. Според преданието това се отнася за "петия владетелски син". Но Баян охлажда техните вярвания с отговора, че той е четвъртият царски син...

Макрена е наясно, че Баян очаква Мария и вече е склонна да се свърже с добрия войник Слав от отряда на Влад, който я искаше за жена. Слав я спасява от изнасилване в гората.

В двореца Мариам още не е заминала за манастира. Остават й броени дни - до сватбата на Петър. Мариам не иска бягство, свобода и любов, тя иска власт и използва разни начини да си я осигури, дори чрез предателство срещу подкрепа от Лакапин.

Сурсувул води политика. Посреща арабите, доволен е да търгува с тях, което не допада на гостите Христофор и Теофилакт, синът и внукът на Лакапин.

Дара се проявява като ревнива любовница на Сурсувул. Търси помощ от знахарка и му сипва омайниче, с което да замъглява съзнанието му. Но кавханът трудно може да бъде приспан.

Сурсувул и Мариам са свързани не само като брат и сестра и водят толкова двойна игра, че не могат да си вярват дори един на друг...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад