Войната на буквите, 8 епизод

Държава: България
Епизод: 8
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 8 епизод
В предаването
Всички епизоди

Баян вече се чувства като "Избрания" и полага клетва да защитава Буквите до смърт. Той е готов да пази и пренесе Светото писание на българица, като го предаде на Патриарха и на Папата, за да бъде призната азбуката за свещена. По пътя двамата с Вениамин се разделят - книгата остава у слепеца, а Баян се отклонява към Константинопол, където отвлича принцеса Мария. Двамата се отдават на любовта. Но когато тя му съобщава, че ще бъде жена на Петър като царица Ирина, Баян си тръгва.

Началото на сватбата в Константинопол не минава според очакванията и на двете страни. Първата брачна нощ на Петър и Мария се отлага за Преслав. Лакапин напътства внучка си като бъдеща българска царица да учи децата си на своя гръцки език и да разпространява тяхната ромейска култура в българските земи.

В отряда на Влад Перун е разпознат като Макрена от войника Слав, който я харесва. Той й помага. В отряда има съперничество между българи и славяни.

В българския дворец Тарах е набеден за предателя, който изпраща писма на ромеите. Но писмата са на гръцки език, което означава, че е някой друг. Въпреки това Тарах е наказан от Сурсувул с бавна смърт. Любовницата Мариам не може да го спаси и когато идва доказателството, че доносникът не е Тарах, вече е късно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад