Войната на буквите, 5 епизод

Държава: България
Епизод: 5
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 5 епизод
В предаването
Всички епизоди

13 дни остават на Баян да открие "тайната на буквите", заради която Лакапин е обещал да му даде Мария за жена. Самата принцеса вече се тревожи за княза и му изпраща писмо, с което го уверява, че ще го чака. През това време, като бъдеща съпруга на цар Петър, Мария е проверена за девственост от Теофилакт. А дядо й Лакапин се среща с киевския княз Игор.

В Преслав, по нареждане на Мариам, всички стражи търсят Баян. Той се крие и в един хан случйно среща войника Перун, който всъщност е Макрена - двамата си определят среща.

Библиотеката на монасите е опожарена, изгарят много книги. Баян спасява странния слепец, който живее в подземието й. Оказва се, че той може да чете и пише и е запомнил много от преписваните там книги. Слепецът споделя на Баян, че е син на Черноризец Храбър, който от една година не се е появявал. Двамата с Баян го чакат в определеното време и място, но "Храбрият" не идва. По същото време в гората Макрена чака Баян според тайната им уговорка, но и той не идва. Макрена е пожелана за съпруга от добрия и беден войник Слав, но тя отказва.

В двореца Сурсувул дебне всички за всичко и разбира, че раздадената храна за помен от смъртта на Симеон е била отровна. Вероятно и царят е бил отровен. Дара е любовница на Сурсувул, а той разкрива новата любовна връзка на сестра си Мариам, която тайно ходи в гората.

Без да предупреди Сурсувул и Мариам, цар Петър отива на среща с първородния царски син Михаил - сам и без оръжие - и му предлага да бъде негов верен брат и подкрепа, както преди. Петър, освен за битки и граници, мисли повече за мир и поминък.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад