Войната на буквите, 6 епизод

Държава: България
Епизод: 6
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
Войната на буквите, 6 епизод
В предаването
Всички епизоди

В българския дворец се търси Предателят. Причините засега са три - отравянето на Симеон, опожаряването на Патлейна и прекалената информираност на ромееца Лакапин. Единственият, който може да каже името на предателя, вече е с отрязан език от Сурсувул.

С последна помощ Баян пътува заедно със слепеца към Солун - в търсене на "тайната на буквите". В гората Баян среща вълк и отново получава видения. Слепецът пък за първи път успява да види нещо - огъня. В Солун Баян е посветен от един монах в историята на азбуката. Константин Кирил бил създал първо кирилица, лесна, достъпна и коренно свързана с българите, но император Михаил завидял на такава възможност за бърза просвета и затова вместо кирилица се появила трудната глаголица.

В Константинопол принцеса Мария е съкрушена. Лакапин и Теофилакт й водят проститутка, която се представя за изоставена годеница на Баян. По същото време той, без да знае "новините", изпраща на принцесата писмо чрез отряда на Влад, по Макарена, която също харесва Баян и макар и неохотно, изпълнява заръката му. Мария обаче дори не прочита писмото и го изгаря.

Лакапин изпраща сватбени пратеници при цар Петър - Христофор и Теофилакт- със зестрата на принцесата. Те поставят странни условия относно пребиваването на папски легати в българското царство. Българският патриарх отказва да отпрати католиците. Той се тревожи за писмеността и нарежда спасените книги да бъдат по-добре укрити на друго място, като подозира в измяна всички.

Мариам трябва да бъде изпратена от Съвета на боилите в манастир заради съмненията в предателство. Само нейният любовник възразява. Но Сурсувул е категоричен, че това е царската воля. С гневна съпротива Мариам се оттегля, за да се срещне след това насаме със Сурсувул, когото тя предпочита да нарича Кеворк. Оказва се, че нейното изгонване от двореца е уговорена между тях сценка, освен това Сурсувул и Мариам ги свързва и друга тайна...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад