Запалиха олимпийския огън за Игрите в Пекин през 2022 година

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Пекин през 2022 година

Огънят за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година беше запален в Древна Олимпия. Паметното събитие, което ознаменува предстоящия голям спортен форум, се проведе без зрители заради мерките за пандемията от коронавируса.

Церемонията се проведе на стадиона, който в древността е бил арена на десетки спортни събития от Олимпийските игри.

Запалването на пламъка беше съпътствано от тибетски активисти, които нахлуха, в знак на протест на провеждането на Игрите. Четиримата обаче бяха изведени от полицията.

Първият факлоносец пое огъня на стадиона на древното светилище. Това бе състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу. Очаква се още утре огънят да бъде предаден на китайската делегация на специално събитие.

В нарушаване на традицията, няма да има предаване на огъня на гръцка земя.

Вместо това, пламъкът ще бъде занесен на стадион „Панатениак“ в Атина, двувековна арена, използвана както на Игрите през 1896, така и на тези през 2004, и във вторник ще бъде предаден на делегацията от Пекин 2022, за да отиде в Китай.

Олимпийските игри в Пекин догодина ще се проведат от 4 до 20 февруари и ще бъдат излъчени по БНТ.

Активистите, които бяха изведени от стадиона, развяха тибетски флаг и плакат, който гласеше „без геноцид“. Инцидентът се случи ден след като тибетски активисти направиха демонстрация в Атина, призовавайки за бойкот на Олимпиадата догодина.

„В тези трудни времена, в които продължаваме да живеем, Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 ще бъдат важен момент в това да обединят света заедно в дух на мир, приятелство и солидарност“, каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в речта си преди демонстрантите да развеят флага.

Снимки: БГНЕС

Кампании Виж повече