Защо ДАНС и прокуратурата разследват българо-румънски проект за река Дунав – тази вечер в „Следите остават“ по БНТ

16:18, 29.03.2024
Защо ДАНС и прокуратурата разследват българо-румънски проект за река Дунав – тази вечер в „Следите остават“ по БНТ

Тази вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 гледайте предаването за разследваща журналистика на обществената телевизия „Следите остават“. Българо-румънски проект предвижда река Дунав да стане плавателна целогодишно – с периодично удълбочаване на дъното ѝ, създаване на нови острови на основата на потопени 3000-тонни танкери, както и редица други мерки.

Две трети от българския бряг на река Дунав е в свлачища и професори от няколко университета, част от експертна група по проекта, предупреждават, че тези дейности ще активизират вече съществуващи такива, заплашващи няколко селища – основно град Оряхово и село Орсоя до Лом. Дейностите застрашават и трийсетте биосферни резервата, които са защитени зони от Натура 2000, включително застрашават езерото Сребърна от пресъхване.

Друг голям проблем е, че според проекта се предвижда преместване на фарватера на река Дунав в непосредствена близост до българския бряг. По него минава границата между България и Румъния, като по този начин страната ни би отдала доброволно своя територия. По тази причина има подадени сигнали до ДАНС и прокуратурата, като ДАНС проверява случая.

Гледайте предаването „Следите остават“ с автор и водеща разследващата журналистка Богдана Лазарова в петък, 29 март, след „Панорама“ по БНТ 1.

Всички разследвания на „Следите остават“ гледайте ТУК

Намерете „Следите остават“ във Facebook и YouTube

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад