Български ученици на челно място в конкурс на НАСА

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Космическа колония, която да приюти част от човешката раса, с основната цел да почисти околоземното пространство от космическия боклук. Това е проектът на учениците от 12 клас на Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна, който тази година спечели Голямата награда от конкурса на НАСА. Това е поредното доказателство за познанията и таланта на възпитаниците във варненското училище. vlcsnap-2014-03-26-11h57m23s15

В "Денят започва" на 25 март ви срещнахме с по-малките им съученици, които желаят да участват на Олимпиада по математика в Сеул и имат нужда от финансова помощ за закупуването на самолетните билети. На 26 март екип на БНТ се срещна отново с учениците на Математическата гимназия “Д-р Петър Берон”, които са призьори на НАСА.

Учениците в групите, които са участвали в конкурса за космически технологии, колонии и селища на Американското национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) работят в различните кръжоци във варненската обсерватория "Николай Коперник". Тяхната ръководителка Весела Радева обясни, че това е най-трудният и най-престижният конкурс за ученици, който съществува.

vlcsnap-2014-03-26-11h57m30s180"За първи път печелим Гран при на този конкурс, което означава, че от всичките над 700 проекта са избрали най-добрите. Ние делим Голямата награда с екип от Индия, освен това всички български екипи, които са участвали, печелят призови места. Екипът от 12 клас - една голяма група, печели първо място, а екипът от 11 клас печели почетното отличие, така че ние сме много горди от спечелването на голямата награда, извървяхме много труден път от трето, до второ и първо място до най-голямата и престижна награда в този конкурс", сподели Радева.

Младежите трябва да участват на конференцията, за да презентират проектите си пред професионалните космически инженери и астронавти на НАСА, както и на специалната церемония по връчване на Голямата награда, където ще представят България. Но да спечелят тази така престижна награда бе само първото препятствие пред екипа. Сега следва да се отговори на въпроса как да стигнат до тази правителствена агенция на САЩ. И тук учениците, техните научни ръководители и ние - екипът на "Денят започва", за пореден път се обръщаме към вас - зрителите, институциите и всеки, който има тази възможност, за подкрепа.