Какво е бъдещето на Топлофикация-София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата иска от Общината "Топлофикация-София" да си плати дълговете. Дали това е възможно, ще може ли тя сама да разреши този проблем или е по-вероятно дружеството да бъде дадено на частник. С тези въпроси в студиото на "Денят започва" се обърнахме към общинските съветници Панайот Бончев от БСП и Николай Стойнев от ГЕРБ.

"В Общински съвет гласувахме едно решение, с което да създадем работна група, в която и аз и г-н Бончев участваме, за да проведем разговори с Българския енергиен холдинг, който е кредитор на "Топлофикация-София", по отношение на уреждането на задълженията", заяви Стойнев.

"Тези задължения са натрупани назад в годините, там има доста неизяснени неща, като на първо място размера на тези задължения. На срещата разговор с представители на БЕХ беше казана сумата 426 млн.лв. задължения, два дни по-късно от Министерството чухме сумата 555 млн.лв., вчера чух една сума от порядъка на 700 млн., до края на седмицата няма да се учудя някой да каже сума над 1 млрд. Истината е, че огромната част от задълженията са натрупани преди дружеството да стане общинско", добави заместник-председателят на СОС от групата на ГЕРБ.

"Целта наистина е това наистина тежко състояние, в което се намира "Топлофикация-София", да намери обективни и реални условия да почне да се развива, да почне да се разплаща. Именно в това се разминаваме в двете констатации. Първата - подкрепяме, че има вина държавата, други ръководства и т.н., втората обаче е - мениджмента и управлението на това дружество, защото за тези три години от 360-370 млн. лв. задълженията са нарастнали на над 600 от една страна, а от друга страна несъбраните средства от граждани и от други организации продължават да стоят в порядъка на 230-240 млн. ежегодно. Част от тях са с над тригодишен срок, т.е. ние безвъзвратно ще ги загубиме", посочи Бончев.

Заместник-председател на СОС от групата на БСП посочи, че има фирма, която преди известно време е предявила желание към "Топлофикация". Именно затова предметът на предстоящото заседание на Столичният общински съвет е да се вземе решение да се проведе избор на квалифициран консултант, който да разработи подробно правно и икономическо съдържание на модел за управлението на Топлофикация-София, разкри Панайот Бончев.