В памет на Джулия Ганева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Специалната ежегодна награда на името на Джулия Ганева за пръв път е била връчена на големия международен конкурс Йохан Себастиан Бах в Япония. Учредена е в памет на Джулия Ганева от известното по цял свят наше клавирно дуо Джулия и Константин Ганеви, оставили дълбока следа не само в България, но и в изкуството на тази островна страна в началото на света. Учредява я проф. Жени Захариева. Тя за пета поредна година е председател на международното жури. Получава я 20-годишният Акихито Маруяма от южнояпонския град Фукуока - носител на първата награда на конкурса, в който са участвали 250 музиканти от цял свят. 15-годишният българин Фидоси Керчев от Разград е носител на първата награда на конкурса през 2012-та година.

В знаменитата частна академия Мусашино в Токио са преподавали Джулия и Константин Ганеви, а в момента там е и виртуозния ни цигулар Георги Бадев. Проф. Жени Захариеваразказа, че семейство Джулия и Константин Ганеви са толкова по-знамените в Япония, отколкото в България. Навремето завършили Московската академия при знаменития Хенрих Нейгаос и се върнали в България да създават основите на нашата клавирна школа. След това те са заминали за Япония. 20 години те са споделяли своето педагогическо майсторство с японските млади музиканти.

И ако днес в Япония се изпълнява много музиката на Панчо Владигеров, на Любомир Пипков, на Паршкев Хаджиев, и има серия от компактдискове с музика на български композитори, издадени там, това е резулатат от мисията на знаменитото ни дуо. Те се оставили дълбоки следи в академията Мосашино. Учениците им там са елитни кадри в клавирното изкуство. Техни възпитаници са професори в Белгия, Франция, САЩ.