Крадци разграбват тролейбусната мрежа на Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Крадци разграбват масово неизползваемата тролейбусна мрежа във Велико Търново. Въпреки електричеството от 650 волта, апашите са успели да откраднат над двеста метра от медните проводници. Щетите са за хиляди левове.

Кражбите се извършват предимно през нощта в един от крайните квартали на Велико Търново. Високото напрежение по мрежата не възпрепятства крадците.

Петко Ганчев – инженер електротехник: „На практика те ги крадат, защото напрежението не е по земя, а към двата проводника. Те го режат от двата края – скатават и заминават и после търсят някъде да го продадат.“

В опит да спре кражбите вече над пет години Общината заплаща електроснабдяването на тролейбусната мрежа, въпреки че тя не се използва.

От градската управа са предприели и допълнителни охранителни мерки.

Инж. Ивайло Дичев – гл. експерт „Техническа инфраструктура“ Община В. Търново: „Вързана е със сигнално-охранителна техника с охранителна фирма, която при въздействие върху мрежата се уведомяват дежурния щаб в Община и полицията.“

Въпреки това заловени за кражбите все още няма. Набезите предизвикват и възмущението на гражданте, които се надяват тролеите отново да тръгнат в старата столица.

Между осем и десет лева е изкупната цена на медните проводници. Крадците обаче избягват лицензираните пунктове за вторични суровини, тъй като се страхуват да не бъдат заловени.

Георги Георгиев – управител на пункт за вторични суровини В. Търново: „Имаме по закон да имаме 24 часа наблюдение, което се съхранява една година. Това много добре го знаят тези, които извършват кражбата и търсят пунктове, които изкупуват без разрешителни – абсолютно нелегални.“

Все още от Общината в старата столица не са решили дали ще демонтират тролейбусната мрежа или ще търсят вариант за повторната и експлоатация.