Йордан Цонев: Отстъпката на ДПС не е проява на слабост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ДПС се отказа от трето място в ЦИК. Заявката за подкрепа от хората на Местан за зам. председател от ГЕРБ. В студиото на "Денят започва" беше председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. Той коментира изненадващата развръзка по случая ЦИК.

Цонев каза, че от партията са се отказали от битката за третото място в комисията, защото смятат, че е контрапродуктивно да продължават този разговор в обществото. Те са изразили ясна позиция чрез председателя им г-н Местан от парламентарната трибуна. Нека тежи на съвестта на президента защо точно ДПС е ощетено и как това се тълкува в обществото, каза Цонев. Той беше категоричен, че отношенията им с ГЕРБ няма да се затоплят, заради принципни съображения. ДПС смята, че ГЕРБ е партия, която е направила много лоши неща за България, неглижирала е институциите, опитала се е да разбие партийния модел в българската демокрация. Цонев нарече Бойко Борисов "хитрец". Вчерашната блогодарност на лидера на ГЕРБ той определи като "евтини популистки номера".

Относно реакцията на БСП Цонев обясни, че те не са във властта, за да са доволни коалиционните партньори. БСП да спрат да се занимават с мантрата ДПС преяждат с власт, защото това е категорично невярно, каза депутатът. Отстъпката на ДПС не е проява на слабост, знак за търсене на диалог според него. Извън подкрепата за кабинета Орешарски отношенията между двете партии нямат значение за обществото, смята Цонев. Тази цел стои над партийните интереси и разногласията, добави той.

В "Денят започва" Цонев коментира и друга горещата тема - за Сметната палата. Той каза, че още при промяната на закона за Сметната палата от ДПС са се заканили, че като се върнат на власт ще върнат стария закон и сега изпълняват обещанието си.