Георги Близнашки: Няма да има референдум заедно с европейските избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Няма да има референдум по изборните въпроси заедно с евроизборите на 25 май, понеже вчера беше последният ден, в който да се вземе такова решение, а това не стана." Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет за провеждането на референдум.

Ние направихме всичко възможно да внесем по-рано подписката, внесохме я на 10 март с очакване, че ще се отреагира бързо от страна на Народното събрание. Ние разчитахме на добрата воля и здравия разум в тази случай.

За съжаление се мина през една бюрократична проверка от администрацията на Народното събрание, за да се сверят дали предоставените папки с подписите съответстват на предварително заявения брой. Оказа се, че са внесени не 560 хиляди подписа, както бяхме предварително заявили, а 570 хиляди, подчерта Близнашки.

Социологическите проучвания показваха, че 67 процента от нашите сънародници подкрепят идеята за референдум заедно с европейските избори на 25 май. Така че за пореден път като че ли мнозинството не е готово да се съобрази с волята на своите сънародници.

Референдум неизбежно ще има. Аз съм дълбоко убеден, че проверката на ГРАО, колкото и да се проточи, тя не може да отрече очевидния факт, че са събрани тези подписи, каза Близнашки. Днешното политическо статукво не отговаря на очакванията на българските граждани.