Български фермери отглеждат японска гъба Шийтаке
Уникална японска гъба отглеждат български фермери в град Баня. Сортът "шийтаке" е известен с лечебните си свойства при онкологични заболявания. Българската продукцията е на по-ниска цена от вносната и е предназначена само за родния пазар.
Всеки минувач днес имаше възможност да опита лечебната и много вкусна гъба Шийтаке на четвъртото издание на фермерския пазар "От нашата ферма – с любов за Вас". Макар гъбата да има много полезни свойства, особено при онкологични проблеми, тя е малко позната на българския пазар и затова няма европейско подпомагане за отглеждането ѝ в страната ни. Въпреки това фермерите от град Баня решават да се заемат с производството на гъбата. А технологията за отглеждането ѝ се оказва доста сложна.
Стоян Семов - производител: "Използваме колко и странно да звучи ъглошлайф, слагаме му специална приставка и специална боргия, които са по японска технология. След това пробиваме дупки в дръвчето по шахматно. С пистолет за енокулиране внасяме мицел в дупките."
В момента 10 ферми в България отглеждат чудотворните гъби. Дърветата, върху които растат най-добре, са клен и дъб. Гъбата шийтаке съдържа много витамини и минерали, сред които В12, А, Е и D. Известно е, че помага на хора с високо кръвно налягане, анемия, както и за поддържането на силна имунна система. Шийтаке печели името си "императорска гъба", защото в дълбока древност, по времето на императорската династията Мин, официално е призната за гъба с лековити качества и средство за достигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби отивали в императорския двор. Тогава гъбата не е била никак известна сред масовото общество.
репортер: Гергана Шумкова, оператор: Константин Димитров
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News