Болестта "Див огън" засегна тютюна в Гоцеделчевско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Болестта по тютюна, известна като “Див огън” се появи в нивите в гоцеделчевския район. Според тютюнопроизводителите причината са природните аномалии - голямато количество дъжд и рязкото затопляне през последните дни. За това разказва репортажът на Елена Бацалова в "Денят започва".

Заразата все още не е обхванал цялата тютюнева реколта, но ако не се третира, има опасност болестта бързо да се разрасне - притеснени са стопаните. Бактерията образува по листата по-светли петна, които впоследствие изсъхват напълно и така увреждат цялото растение.

Жена: "Цялото поле е пламнало, ако можем да го спасим сега с некакви отрови - убаво, ако не времето най-важно иска дъжд да налети и иска слънце, като се напръска с отрова може да се засече това нещо.”

Мъж: "Пръскаме, пръскаме, даваме пари за разходи и накрая като ни го купят по–евтино и не се покрива некак си, нещата не се покриват."

Стопаните са притеснени, че заради заразата качеството на тютюна пада, а изкупната цена също.

Тютюнопроизводител: "Цената според лани ще е по-малко - според лани, тая година по не се развива тютюна.”

Тютюнопроизводителите казаха, че ако температурите през следващите дни се задържат над 30 градуса болестта може да се унищожи по естествен начин от топлото и сухо време, без да се налага допълнително третиране с препарати.