Стипендия в памет на талантливия Алекс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Един български студент успява да омагьоса театралните сцени на Виена и Ню Йорк. Въпреки нелепата смърт на 20-годишния Алекс Първанов, неговото творчество продължава „В полет“. Искрящият му талант и невижданият му успех, са повод във Виена да бъде основана стипендия за млади актьори на негово име. В "Денят започва" историята разкрива Благой Цицелков.

Александър мечтае да израсне като актьор от световна величина. С отличен успех завършва световноизвестната Терезианска академия във Виена, къдете се обучава от десетгодишен. След това учи политология в Лондон и се отправя директно към световноизвестния театрален и филмов институт Лий Страсберг в Ню Йорк. Мястото изградило поколения звезди от световна величина, сред които - Ал Пачино, Мерлин Монро, Робърт де Ниро, Скарлет Йохансон, Ума Търман и не само. Място на което младият българин, с австрийски корени, печели сърцата на совите преподаватели, колеги и почитатели.

Малина Първанова: "Александър е смело момче, вдъхновен, добър, мислител, философ и същевременно голям джентълмен. С много голяма любов, към хората и към живота с голямо сърце за приятели."

Въпреки нелепата смърт на Алекс, майка му говори за него, сякаш е още жив. Той наистина остава жив в спомените и сърцата на всички, които са се докоснали до уникалният му талант. Изключителна чест е, че Театраленият и филмов институт "Лий Страсберг" в Ню Йорк основава стипендия на името на младият актьор.

Най-хубавото и най-великолепното нещо, което институтът предлага и лично Анна Страстбърг е готова да организира и да подари, в името на Алекс, първият майсторски клас в Европа. Това е начинание, което за първи път се случва.

Съпругата на създателя на Академията - Ана Страсберг е готова да помогне на бъдещи артисти, а академиите й могат да обхванат максимум 25 деца.

Самите преподаватели, които правят мастер класовете в София или във Виена - те ще излъчат едно от всички тези деца, което със стипендията на Александър ще може да учи в Ню Йорк.

Малина Първанова: "Нашата идея, на сдружение "Изкуството на Алекс" е тези мастер класове да се провеждат редувайки се между София и Виена."

След нелепата смърт на 20-годишното си момче, майка му Малина, започва да пише стихове.

Покажи ми Рая,

Адът вече го видях.

Научи ме да живея!

Заведи ме там, където спрях.

Покажи ми Рая!

Тук аз вече бях.

Научи ме да обичам,

разкажи за твоят грях.

Как да те наричам!

Името не може да е прах.

Не случайно нарекохме проекта "В полет" - защото неговите приятели, очевидно го е окрилявало за по-напред, за по-нататък, за по-хубаво. И по тази причина се осмелихме да поемем и да вярваме, че този проект има много сериозен смисъл.

"В полет" се казва и книгата, която майката на Алекс подготвя с приятели на младия актьор. А във Виена ще бъде поставена скулптура на Алекс, неин автор е Георги Чапкънов - Чапа. Това ще е първата българска скулптура в Австрия.

"Една майка никога не може де прецени, колко всъщност може нейното дете, тя винаги иска още и още и в един момент, получавайки писмата на неговите приятели, колеги, преподаватели, осъзнах, че той наистина много е докоснал хората, с които е работил и живял. Това, което най-много крепи, това което те прави отново човек, това което те ражда за живота отново, това са онези млади усмихнати лица, които вече са поели по живота напред, реализират се, които постоянно са в контакт."

"В полет" младият Алекс успява да обедини хора и съдби от няколко континента. Любовта му към живота, желанието му за свобода, талантът му са успели да проникнат в сърцата на ималите щастие да го познават. "В полет" той ще помогне и на млади творци за да продължат по неговите стъпки, стъпки към голямата сцена. Място, на което малцина са призвани да предават послания за смисъла на човешкия живот. Нещо, на което Алекс ни научи, оставайки вечно на двайсет.