Кога да се пенсионираме

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кога да се пенсионираме - по-рано или по-късно? Този въпрос продължава да поляризира българското общество. Разумно мислещите хора обаче са на мнение, че трябва да се намери компромисно решение, което да отчита предпочитанията на бъдещите пенсионери, но и стабилността на системата. На тези тема е посветен и репортажът на Илиана Минковска за "Денят започва".

 

Оказва се, че хората с успешна професионална реализация, предпочитат по-късна възраст за пенсиониране. Николай Милев от Червен бряг е на 46 години и казва, че е най-младият лекар в общината.

Николай Милев, лекар: "Пенсионният модел на държавата е сбъркан според мен. Не може човек да иска да плаща малко време малки вноски, а да иска дълго време да получава добра пенсия. Не стоим добре демографски и вероятно хората искат възможост по-рано да се пенсионират, но това е невъзможно и трябва да се увеличи пенсионната възраст."

На същото мнение е и преподавателят по гръцки език в НБУ Марин Маринов.

Марин Маринов: "Така и така ще работя след пенсиониране, така че

по-късно. Иначе няма да се оправи пенсионната система."

80-годишният бивш военен от Враца Герго Чернев вече е навъртял 36 години пенсионерски стаж и застъпва идеята за компромисното решение.

Герго Чернев: "Трябва да се търси оптимума между мненията на двете категории хора. Някъде по средата. По добре на сравнително по-млада възраст да се пенсионират, защото няма къде да работят и разчитат на пенсията."

За компромис е и пенсионерската агитка, приседнала на сянка в центъра на града.

Надделява мнението пенсионната реформа да даде възможност на едни да работят по-дълго, а други - да се пенсионират по-рано, но с минимилна пенсия. И ударението да се постави не толкова на увееличение на възростта за пенсиониране, а по-скоро на трудовия стаж. Така всеки сам ще може да избере най-доброто за него решение, без да ощетява пенсионните фондове.