Таско Ерменков: Станишев би бил не лош еврокомисар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С подаването на оставка г-н Станишев пое отговорност за едни избори, които не се случиха така, както бяхме очаквали и които в крайна сметка доведоха до политическото състояние, в което в момента се намира държавата, коментира в „Денят започва“ депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков.

По думите му това няма да създаде проблеми и хаос в партията, както би станало при оставката на който и да било друг лидер на политическа партия. „При нас няма проблем, защото в БСП има достатъчно много хора, които са се доказали и като общественици, и като политици, които биха могли да оглавят партията“, посочи Ерменков.

Той изтъкна няколко основни причини за освобождаването на председателското място от Станишев - отговорността му като лидер, желанието за обновление на левицата, но и предстоящите му ангажименти в Европейския парламент.

„Важно е да си върнем идейните корени, малко да поприземим нещата, защото се оказва, че политиката, която се провежда от гледна точка на социални придобивки, се оказа, че не е достатъчна. Симпатизантите на БСП очакват от нас не само социални придобивки, а идеи, лява политика, която да бъде основана на идеите и морала – нещо, което оставихме малко на втори план. Основното нещо, което трябва да направим, е да се върнем към тези идейни корени“, каза Ерменков.

Той бе категоричен, че Сергей Станишев ще продължи да има своето влияние в БСП и след оттеглянето му от председателския пост.

„Още повече като председател на ПЕС силно се надявам, че той ще има влияние не само в БСП, но ще бъде фактор за обединяване на лявото въобще в България. В БСП винаги е имало приемственост, така че няма как да няма влияние, но то ще бъде най-вероятно под формата на експертна оценка“, допълни депутатът от левицата.

„Станишев би бил не лош еврокомисар, имайки предвид и неговия авторитет в Европейската комисия, но нека да не предрешаваме нещата. Надявам се предложението на българското правителство да бъде достатъчно разумно и консенсусно за държавата. В същото време се надявам, че след като бъде направена номинацията, българският народ ще застане твърдо зад нея и няма да има разнобой“, коментира Ерменков идеята Станишев да стане еврокомисар.