Напрежение в енергийния сектор в Гърция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стачка в енергийния сектор, която започна миналата седмица в петък следобед, предизвика напрежение в Гърция. В продължение на три дни стачкуващите спираха тока в 14 електроцентрали за около час, като въведоха по този начин режим в няколко района. Енергетиците умишлено избягваха туристическите райони, но въпреки това действията им предизвикаха въпросът - ще се стигне ли до провал на туристическия сезон?

За "Денят започва" кореспондент на БНР в Гърция Катя Пеева обяви, че тази сутрин стачката официално приключи, но това не означава, че електроцентралите вече са пуснати в действие. Предполага се, че до края на деня положението ще бъде нормализирано

Пеева посочи, че с въведения режим на тока за три дни стачкуващите енергетици успяха да постигнат голяма част от исканията си. Още с първото спиране на тока в първия ден правителството бе принудено да направи много промени по проектозакона, които са в техен интерес, но понеже този спорен проектозакон ще бъде гласуван или във вторник, или в сряда до тогава също ще има някакъв вид протести. За сряда има обявена и обща стачка на държавните служители в южната ни съседка.